Konstantin

Játék a dallammal és az idővel ütőhangszereken

2007.11.05. 00:00

Programkereső

A Triginta Percussion nevű ütőhangszeres trió jelenlegi felállása alig több mint fél éve debütált, de már sikeres fellépéseken vannak túl olyan rangos helyszíneken, mint az A38 hajó, a Zeneakadémia, vagy a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál. Legközelebbi fellépésük a Marczibányi téri Művelődési Házban esedékes november 9-én pénteken, este nyolc órai kezdettel.

A magyarországi ütőhangszeres kultúra ugyan nem rendelkezik évszázados hagyományokkal, de mégis vannak már világhírű képviselői – elég csak az Amadinda Ütőegyüttesre gondolni, vagy Szalai Péter tablaművészre. A második generáció képviselői közül a Triginta Percussion jelenlegi felállása 2007. áprilisában mutatkozott be a Zeneakadémia Kistermében – nagy sikerrel és a szakma figyelmét is magára irányítva.

A Triginta Percussion egyedi stílusát az adja, hogy tagjai az ösztönös invenciót intelligensen kapcsolják össze mindazzal, amit tanulmányaik során eddig megismertek a világ ütőhangszeres magaskultúráiból. Hangszertárukon és játéktechnikájukon kitörölhetetlen nyomot hagytak a közel- és távol-keleti ütőhangszeres régiókban szerzett zenei élményeik. Így zenéjük is aktívan táplálkozik az indiai és indonéziai tradicionális zenekultúrák világából – olykor Steve Reich és John Cage szellemi hagyatékán keresztül is szemlélve azokat – de mindezt egyedi és könnyen felismerhető stílusban alkalmazzák a játék során – a Triginta ebben az értelemben az európai kortárs ensemble-játék hagyományait is követi.

7fcf74a7-845f-488e-a9d9-820d95da7a15

Repertoárjukon saját invenciók éppúgy szerepelnek, mint hagyományos dél-indiai, úgynevezett karnatikus improvizációk, vagy Jáva és Bali varázslatos gamelánzenéjének megszólaltatása. A Triginta számos helyen keresi az ütőhangszeres ritmuszene kapcsolatát a dallamszerűséggel és a zenei harmóniával is, ám mindennek egy egészen új dimenzióját csillantják meg, amely Európán kívüli hangzásokból táplálkozik, mégis megszólalásában jellegzetesen kortárs és európai. Az olykor elmélyült máskor összetett kompozíciók közül természetesen nem maradhatnak el a virtuóz szólóbetétek sem.

A Triginta Percussion tagjai büszkék arra a felkérésre, amelyet az Amadinda Ütőegyüttestől kaptak, hogy közreműködőként részt vegyenek annak márciusi zeneakadémiai koncertjén a 2008. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

(2007. november 9. 20:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ (Budapest) - A Triginta Percussion koncertje; tagjai: H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván, Szabó Mátyás)