Hella

Budapesten a Vienna Art Orchestra

2007.11.07. 00:00

Programkereső

Az A38 Hajó november 12-én este nyolckor a jazz, a klasszikus nagyzenekari muzsika és az európai kultúrtörténet találkozásának színhelye lesz: ismét fellép Bécs város "udvari bigbandje", a Vienna Art Orchestra.
d3673016-2f03-46b0-923d-e4e889ed61cb

A bécsi székhelyű Vienna Art Orchestra (VAO) a nagy európai gondolkodók, többek közt Leonardo, Kant, Assisi Szent Ferenc, Kopernikusz, Newton és Freud előtt tisztelgő jazz-szimfonikus költeményét, a European Visionaries (Európai Látnokok) című darabot mutatja be. A "posztmodern jazz feltalálói" címet kiérdemlő zenekar a világ egyik legsokoldalúbb és legőrültebb bigbandje, jazzesített Strauss-keringőkön és klasszikus Ellington- vagy Mingus-sztenderdek feldolgozásain át a minimalista zajzenéig mindent alkot, muzsikájuk a nagyközönség számára éppoly élvezetes, mint a vájt fülűeknek, és nem nélkülözi a humort sem.

A fennállásának 30. évét ünneplő bigbandet a svájci származású (és nevét szigorúan kisbetűvel író) mathias rüegg alapította. Miután Grazban végzett a Zenei Főiskolán, bárzongorista lett egy bécsi szórakozóhelyen. Később csatlakozott hozzá Wolfgang Puschnig szaxofonos, akit további 14 muzsikus követett. Az együttes soha nem ragaszkodott a hagyományos bigband hangszereléshez, és az előadásmódban is kísérletező kedvűek, dolgoztak együtt kórussal és rezesbandával is. A nyolcvanas évek óta a legnevesebb fesztiválok résztvevői, és számos elismerést kaptak munkájukért, például a Down Beat magazin kritikusai által odaítélt Szélesebb Ismeretséget Érdemlő Tehetség Díját.

(2007. november 12. 20:00 A38 (Budapest) - Vienna Art Orchestra - European Visionaries)