Fülöp, Evelin

Alla Zingarese

2007.11.16. 00:00

Programkereső

Idén rendezik meg először az Alla Zingarese – kultúroma-napokat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szervezésében december 6. és 8. között.
d061fdc6-45b1-4c7d-8ac7-9bc68e7393e4

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája) mindig is nyitott volt a különböző kultúrák befogadására, sőt, hagyományosan élen jár a roma származású diákság kulturális, szellemi felemelésének elősegítésében is. A diákság és a tanárok számára a tolerancia, egymás kultúrájának, gyökereinek tiszteletben tartása magától értetődő és a közös cél, a zene szeretete minden különbséget elmos. A roma művész-társadalomra mindig is jellemző volt a sokoldalúság, a műfaji változatosság. Számtalan roma származású diák folytatta tanulmányait a Bartók Konzervatóriumban, akik a későbbiekben a zeneművészet vagy a közélet szerteágazó területein váltak híressé, szereztek megbecsülést országunknak és alma mater-üknek is.

A Bartók Konzervatórium a kialakulóban lévő "zenei szilícium-völgy" tengelyében, a pesti Broadway egyik végpontján helyezkedik el. Az intézmény szeretne az utca felé egyre nyitottabbá, aktívabbá válni. Az új modell első kísérleteként a rendezvény idejére kulturális szolgáltató-házzá alakulna át, olyan programkínálattal, mely a különböző kultúrák iránt fogékony, érdeklődő közönséget célozza.

Az Alla Zingarese rendezvény a kultúrák egymásra hatását, a műfajok keveredését, sokszínűségét mutatja be az iskola kiemelkedő tehetségű volt és jelenlegi diákjainak közreműködésével, hangversenyek és izgalmas előadások/prezentációk formájában. Központi tematikája a cigány/roma zenekultúra és annak az európai/magyar kölcsönhatásai lesznek.

A programsorozat 2007. december 6. és 8. között a Zenekadémián és a Bartók Konzervatórium Nagymező utcai épületében zajlik. Párhuzamosan két, egymást kiegészítő rendezvény fut: egy fesztivál-jellegű, mely tematikus vagy beszélgetős hangversenyek sorozatát kínálja és egy iskolai projektnap-jellegű, előadásokkal, melyen a diákok által feldolgozott témák kerülnek bemutatásra, meghívott vendégek közreműködésével. Ezt várhatóan egy kerekasztal-beszélgetés teszi teljessé.

Az "Alla Zingarese" napok védnökségét elvállaló Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vállalta.

(2007. december 6. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok gálakoncertje; km.: Babos Gyula, Bangó Margit, Borbély Mihály, Dráfi Kálmán, Kathy-Horváth Lajos, Lukács Miklós, Sánta Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Miklós és zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Szimfonikus Zenekara, Szabó Tibor

2007. december 8. 10:00 Bartók Konzervatórium (Budapest) - "Alla Zingarese" - kultúroma-napok
10:00 Mitől cim a balom? (a cimbalom története, hangszerbemutató)
11:30 Sarasate és a magyar dallamkincs (virtuóz hegedűművek és eredetük zongorán)
14:30 Cigánydalok (dalok és áriák a klasszikus zenetörténetből)
16:00 Magyar rapszódia (zongorista seregszemle a Jánosi együttessel)
17:30 Ruccanjunk át más műfajba! (zenei kalandozások a klasszikán túl)

2007. december 8. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok zárókoncertje; Händel, Mozart és Mendelssohn művei; vez.: Bolyky Zoltán)