Júlia, Rita

Máté Gábor és a Kaláka Kosztolányi-estje

2007.11.20. 00:00

Programkereső

A Kaláka együttes 1969 óta olyan írók verseit, darabjait zenésíti meg, mint Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Ady Endre. November 23-i estjükön a Fesztivál Színházban a regény- és novellaíró, zsurnaliszta és költő Kosztolányi Dezsőt keltik életre a Hangzó Helikon című sorozat részeként.
a1f98628-5e03-4feb-a320-e706cd90fc60

Hogy minél jobban megidézhessék a poétát, segítségül hívták Máté Gábor színművészt, hiszen a kaláka szó eredeti jelentése is az együtt dolgozást tükrözi. "A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot"." (Kányádi Sándor)

(2007. november 23. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Kaláka együttes koncertje; km.: Máté Gábor (próza), Becze Gábor (bőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulya, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb), Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba)