Emil, Csanád

The Jazzy Violin - Illényi Katica új lemeze

2007.11.21. 00:00

Programkereső

Október közepén jelent meg Illényi Katica The Jazzy Violin című, negyedik szólólemeze. A korongon olyan felvételek szerepelnek, amelyeket Katica Stéphane Grappellitől, a világhírű francia jazz hegedűstől hallott először, és ez inspirálta arra, hogy az addig tanult komolyzenei tudását kiszélesítse.
0640fdf4-d509-4cfb-a421-1f8ca7158a2e

Grappelli jövőre lenne száz éves, a lemezen Illényi Katica felidézi azt a stílust, mellyel a francia jazzista egyedülállóan meghódította a világot. Akik eddig is figyelemmel kísérték a hegedűművész szólókarrierjét, azokat nem éri nagy meglepetés: az új album tulajdonképpen egy válogatás az elmúlt három év koncertfelvételeinek (Művészetek Palotája, Zeneakadémián, Thália Színház) már megjelent lemezeiről. Ami azonban újdonság, és az utóbbi években Illényi Katicától "szokatlan", hogy egy műfajra koncentrál. A lemezen éppúgy helyet kaptak a nagyközönség számára kevésbé ismert művek (Stompin’ At Decca, J’attendrai, Embraceable You) mint a népszerű standardek (Alexander’s Ragtime Band, I Got Rhythm, Sweet Georgia Brown). Külön érdekesség még, hogy több felvételen játszik az azóta elhunyt Dobsa Sándor, aki a Magyar Rádió Stúdió 11 zenekarának volt a vezetője és zongoristája. Megkapóan szép, ihletett és megismételhetetlen pillanat kettősük, a "La chanson des rues" című felvétele. És négy szám erejéig közreműködik Illényi Csaba is, aki – habár szintén komolyzenészként végzett – méltó társa Katicának, akár a Tiger Ragről, akár a Four Brothersről legyen szó. A magyar jazzrajongók előtt jól ismert Fekete-Kovács Kornél hangszerelte a legtöbb felvételt, kivételt képeznek ez alól a Thália Színházbeli koncertrészletek, melyeknek hangszerelése Dobsa Sándor egyik utolsó munkája volt.

Illényi Katica, a hazai és nemzetközi zenei kultúra méltán elismert művésze, szakmailag magas színvonalon bizonyítja, hogy stílustörés vagy keveredés, a divatos crossover műfaj mellőzésével is van átjárhatóság a komoly-, a jazz- és a könnyűzene között.