Hella

Charlotte

2007.11.23. 00:00

Programkereső

Karácsony közeledtével Horgas Eszter és művésztársai évről-évre új produkcióval ajándékozzák meg a közönséget. December 4-én Mária és Carmen után egy új, minden eddiginél színesebb és összetetteb nőalakot ismerhetünk meg a zenén keresztül: ő Charlotte.

A 2003-as Carmen, a 2004-es Eszterek könyve, a 2005-ös Mária és a 2006-os A négy évszak produkciók után most egy képzeletbeli utazásban vehetünk részt, amelynek úticélja a XIX. század, ahol Rossini szombat esti szalonjába foglalhatunk helyet. Egy asztalnál ülhetünk Bizet-vel, a Carmen alkotójával, Rossinivel, akinek szellemes és virtuóz zenéje, a Sevillai borbély nyitánya mára talán az egyik legnagyobb klasszikus sláger. Az asztaltársasághoz tartozik Saint-Saens is, aki Delilát keltette életre, és Verdi, akit a gyönyörűséges kurtizán, a Kaméliás hölgy tragikus szerelmi története ihletett meg. Ott lesz Puccini, aki a tüdőbeteg varrólány, Mimi alakját emelte hősnővé, és Bellini, akinek Norma, a mitikus anya és elárult szerető csodás dallamát a Casta Dívát köszönhetjük.

És persze ott lesznek az alkotók, akik mind Charlotte alakját keresik ezekben a dallamokban, akinek személyében egyszerre van jelen érzékiség, szenvedély, finomság és gyengédség: Violetta, Carmen, Mimi, Delila és Norma is. Charlott alakja mellett feltűnik majd három férfi szereplő is: Fekete-Kovács Kornél (Antonio – trombita), Cserhalmi Ferenc (Alexander – ének) és Kató Zoltán (Vincenzo – szaxofon).

895943f7-f7aa-4f04-bea0-0c9193cb3815

Az alkotók névsorát a Ventoscala Szimfonikus Zenekar is gazdagítja, amely 2003 szeptemberében alakult ambíciózus pályakezdő muzsikusokból. A tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzett illetve végzős hallgatói. Céljuk az operák, a zenés színház minél szélesebb körben való terjesztése, a kortárs kompozíciók bemutatása, illetve a XX. századi magyar zeneszerzők műveinek műsoron tartása. Az együttes vezetője, Meskó Ilona zongorista-zeneszerző-karmester már régóta kamarapartnere Horgas Eszternek, jelenleg Magyarország első és egyetlen női zeneszerzés tanára a Weiner Leó Konzervatóriumban. Kiváló együttesét dirigálva 2006 óta vesz részt Horgas Eszter koncertjein - idén sem lesz ez másképp.

A zenei hátteret a Classjazz Band (tagjai: Cseke Gábor/zongora, Hárs Viktor/basszus, Dajka Krisztián/gitár, Kaszás Péter/dob, Kovács Tamás/ütő), a Honvéd Férfikar, és az Állami Női Kar alkotja. Izgalmas zenei kaland várja tehát mindazokat, akik december 4-én Charlotte keresésére indulnak.