Dezső

Három évig 25 millió forint a jazzművészeknek

2007.11.23. 00:00

Programkereső

Három éven keresztül évi 25 millió forinttal kívánja támogatni Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Jazzművészek Társaságát. Az erről szóló támogatási szándéknyilatkozatot a miniszter 2007. november 23-án írta alá és adta át a társaság képviselőinek a Columbus Jazzhajón.
58f7faba-9676-4b8c-a770-b1749b97c5d3

A Magyar Jazzművészek Társasága alapítása óta a kortárs improvizatív zene és az egész magyar zenekultúra méltó képviselőjeként kiemelkedő sikereket ért el hazánkban és külföldön egyaránt. Művészi munkájuk zavartalanságának biztosítása érdekében három éven keresztül (2008-2010-ig) évi 25 millió forint támogatást kapnak az NKA miniszteri keretéből a társaság alább felsorolt programjaira:
• Évente egy kiemelt nagyrendezvény megvalósítása a Társaság művészeinek fellépésével, valamint hazai koncertek, fesztiválok támogatása;
• Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése

A tárca nem csak a Magyar Jazzművészek Társaságát, hanem a Magyar Jazz Szövetség programjait is támogatja:
- A Magyar Jazz Ünnepe c. négynapos rendezvénysorozatot, amely a műfaj egyik legnagyobb programsorozata évi 5 millió forinttal 3 éven keresztül,
- A jazz klubok támogatása továbbra is a PANKKK programkeretein belül biztosított, de kiemelt figyelmet kap
- A jazz ösztöndíjat továbbra is évente három fiatal muzsikus kapja (egyébként a kuratóriumban a Szövetség és a Társaság képviselői egyaránt részt vesznek)
- 2008-ban a Kortárs Művészeti Program keretein belül 20 millió forintot kapnak fesztiválok, koncertek támogatására

A társaság és a szövetség ezen kívül természetesen továbbra is részt vehet az NKA pályázatain is, ahol rendszerint sikerrel szerepelnek. A minisztériumtól kapott támogatásból lehetőségük nyílik egy professzionális menedzsmentre, ami mindig is hiányzott a magyar jazz-muzsikusok életéből.