Konstantin

Ezter

2007.11.25. 00:00

Programkereső

Bíró Eszter nevét talán a Budapest Klezmer Band-ből ismerik a legtöbben. A napokban megjelenő legújabb, Ezter című lemezének bemutatójára december 4-én az A38 hajón kerül sor, Bíró Eszter legújabb formációja kíséretében.
57ad5c8e-413b-47b0-8a40-3b7fb9df8b58

A világzenei koncerten új zenei formában és modern hangszerelésben hangzanak el a zsidó folklór dallamai, amelyeket a világ legkülönbözőbb szegleteiből gyűjtött össze nyolc különböző nyelven. A legújabb népdal a 20. század elejéről való New York-ból jiddisül, míg a legősibb egy több ezer éves iraki dal arámi nyelven. Így a koncert egy világkörüli térbeli és időbeli utazás is egyben, amely a Kiégő Izzók nevű VJ csapat által vizuális elemekkel kiegészítve kerül színpadra.

Bíró Eszter így vall erről a munkájáról: "Mindannyiunk ereiben számos különböző nemzet és kultúrkör keveredik, ezektől vagyunk egyediek, és ezek határoznak meg minket. Az Ezter zenéjében így férnek meg egymás mellett a különböző zenei stílusok békés harmóniában, ahogy mi is szeretnénk élni ma a saját kis világunkban, meg azon kívül…"

Fodo, az Ezter hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere, egyébként dobol, ütőhangszereken játszik és zongorázik is. Játszott többek között a Jazzpression, a Freeport és Gerendás Péter zenekaraiban, jelenleg Presser Gábor, Bródy János, Nikola Parov, Ágens, Oláh Tzumo Árpád, Azuma Clan valamint Halász Judit koncertjeinek állandó közreműködője és nem utolsósorban Bíró Eszter saját zenekarában hallható játéka.

A lemezbemutató koncert és az Ezter projekt zenészei szintén az új generáció legkiemelkedőbb előadói. Alig van olyan magyar lemez, amelyen ne lenne hallható játékuk. Néhány előadó, akik mellett rendszeresen közreműködnek: Nikola Parov (Riverdance, Nikola Parov & Herczku Ági Quartett), Papesch Péter (Presser Gábor, LGT, European Mantra, Juhász Gábor Trio), Mogyoró Kornél (Szalóki Ági, Tátrai Band, Anselmo Crew, Azuma Clan), Hámori Máté (Schmidt Vera, Pierrot, Pély Barna, Azuma Clan).

2007. december 4. 20:00 A38 hajó (Budapest) - Ezter - Bíró Eszter (ének) lemezbemutató koncertje; km.: Fodo (dob, billentyűs hangszerek), Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét), Papesch Péter (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek)