Benedek

Tisztelet Chick Coreának

2007.11.25. 00:00

Programkereső

Chick Corea korunk egyik legeredetibb zeneszerzőjének húsz tételből álló zongoraciklusát, a "Children’s Songs"-t 1984-ben jelentette meg lemezen. Vedres Csaba és együttese, a Kairosz vonósnégyes legújabb, Chick Corea tiszteletére - Children's Songs variációk című lemezén e darabok hallhatók Vedres Csaba átdolgozásában.
cf862781-7c3a-40f0-9c36-33ae0bd8fd2b

Vedres Csaba így vall a lemez születéséről: "Jómagam 15 éve hallottam először e ciklust, hamarosan megszereztem a kottáját, megtanultam a darabokat, és onnantól kezdve szinte a mindennapjaim részévé váltak. Nem hagyott azonban nyugodni a gondolat, hogy ezek a rövid tételek annyira változatosak, színesek és tartalmasak, hogy egy részük akár kamarazenévé is bővíthető. Amikor aztán a Kairosz kvartettel lehetőségem nyílt ennek a tervnek a megvalósítására, hozzáláttam a munkához.

Legalább ennyire izgatott az egyes darabok zeneszerzői továbbgondolásának lehetősége is. Nem mintha nem lennének tökéletesek úgy, ahogy vannak. Viszont annyira ötletgazdagok, hogy bizonyos motívumokat érdemesnek tűnt bővebben is kidolgozni, átértelmezni, újragondolni. Játék volt ez a javából, felszabadult, örömteli játék. Így születtek meg a lemezen szereplő zenei kommentárok. Ezek olyan művek, amelyek átmenetet képeznek az improvizáció és a variáció között: az előbbinél kötöttebbek, az utóbbinál szabadabbak. Bensőséges, sokféle karakterű anyag született így, amely a tíz zenei kommentár miatt összetételét tekintve is megváltozott, ezért az eredeti, cikluson belüli sorrendnek is változnia kellett vele."

(2007. december 7. 19:30 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kar (Budapest) - Chick Corea tiszteletére - Children's Songs variációk - Vedres Csaba és a Kairosz kvartett lemezbemutató koncertje)