Hella

Chanbara - a szamuráj kard mesterei

2007.11.29. 00:00

Programkereső

Chanbara egy olyan előadás melynek középpontjában a Japán szamuráj kardforgatás művészete és tradíciója áll. A produkció, amelyet a magyar közönség december elején több napon és több városban is megtekinthet, Masa Ogawa a Yamato álmodta meg, aki a világhírű japán taiko csoport, művészeti vezetője.
b0da3716-0a68-41c8-8906-a57d31e0b232

A Japán harcművészetekre épülő produkció nem a vérontást, hanem a kardforgatás legfontosabb aspektusát a távolság és a lélegzetvétel megjelenítését helyezi a középpontba, amellyel a küzdő fél a szembenálló félhez viszonyul. A tradicionális művészeti elemek vegyülnek modern akrobatikus mozdulatokkal, ettől válik az előadás dinamikussá. A japán harcművészek látványos mozgásművészeti elemeket jelenítenek meg a taiko dobok ritmusára.

A Katana
A szamuráj kard több mint egy fegyver: az ősi Japán szimbóluma is. A legendák szerint az első szamuráj kardot a 7. században a híres mester Amakuni készítette Yamatoban. A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult, és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovács mesterek tökéletesítették a pengét, ügyelve arra, hogy csak a legjobb minőségű anyagokat használják. Így alakult ki a penge készítésének mestersége. Több mint 20 alkalommal hevítik és alakítják majd hűtik ismét amíg eléri a kívánt formát. A titok a megfelelő hőfok, és hűtési pont kiválasztásában rejlik. A kard, a katana, a fényesítés és díszítések után éri el a kívánt formáját: elég kemény és rugalmas ahhoz, hogy egy szinte törhetetlen, és igen éles harci szerszámként legyen alkalmazható.

A katana magába foglalta a kor harcos kasztjának esztétikai, szociális és a harci ideológiáját. 1876-ban a Japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státuszát. Egyedül a rendőrség birtokolhatta, és hordhatta, ennek következtében alakult ki a kendo, amely már sport formájában, és bottal helyettesítve alakult harcművészetté. A távol keleti harcművészetek közül azonban az aido az, amely leginkább a szamuráj harcművészetnek szentelte a mozdulatait. A mozi filmeken keresztül a szamuráj harcosok történetei eljutottak a világon minden tájára.

A Chanbara
A Chanbara előadása egy ilyen módon, egyedien megformált kard legendáját helyezi a középpontba: a katana, amely átalakítja viselőjét, felruházva őt egyedi képességekkel. Egy harc történetét meséli el az előadás, egy látványos elemekkel tarkított távol-keleti történetben, ahol a jó és gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Meseszerű történet a kardról, amely eltűnik a múltban, majd a jelenben, jó pár száz évvel később akaratlanul ismét előkerül.

Ez az előadás nem csak a harcművészeteket ismerőknek szól: a dobok hangjai, az akrobatikus elemek és harcművészeti technikák olvadnak össze egy lélegzetelállító, elegáns és dinamikus egésszé.

Az előadás a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:
2007. december 2. Egyetemi Csarnok, Győr
2007. december 3-4. Papp László Budapest Aréna
2007. december 5. Főnix Csarnok, Debrecen
2007. december 6. Steel Arena, Kassa, Szlovákia
2007. december 8. NTC, Pozsony, Szlovákia
2007. december 9. Szombathely