Konrád

Vokál és dixie Szegedről

2007.12.07. 00:00

Programkereső

Izgalmas szórakozást ígér azoknak két nem mindennapi szegedi együttes, akik december 14-ére jegyet váltanak a Jég és Rendezvény Centrumba, a Fool Moon és a Molnár Dixiland Band közös koncertjére. A két stílus különbözősége érdekes, vonzó találkozásra ad lehetőséget!

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, 5 komoly- és könnyúzenei képzettséggel is rendelkező fiatalemberből. Az együttes az "a cappella", azaz hangszeres kíséret nélküli, tisztán énekelt zenei műfajt képviseli és népszerűsíti Magyarországon. Első lemezükön, mely 2003 nyarán jelent meg Csillagok... címmel, magyar popslágerek a cappella átiratai hallhatók, így ezzel új színfoltot képviselnek a hazai könnyűzene vokális műfaján belül. A magyar dalokon kívül angol, olasz és francia nyelven is énekel az együttes, többek között olyan előadók szerzeményeit, mint Eric Clapton, Paul Simon és Sting. Először 2003-ban vettek részt nemzetközi fesztiválon, azóta a Fool Moon rendszeresen kap külföldi felkéréseket, így többek között Ausztriában, Németországban és Hollandiában népszerűsíthetik a magyar könnyű- és népzenét. 2004 decemberében megjelent a karácsonyi kislemezük "Merry Christmas" címmel. 2005-ben a Fool Moon első helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb ilyen jellegű megmérettetésén, így a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett. 2006-ban a Fool Moon távol-keleten is sikerrel szerepelt: a VI. Tajvani Nemzetközi A Cappella Versenyen első helyezést és két különdíjat kapott. A vokális zene népszerűsítése céljából 2005-ben életre hívták Szegeden a "Fool Moon" Nemzetközi A Cappella Fesztivált, az első ilyen jellegű rendezvényt az országban, mely a nagy sikerre való tekintettel évente megrendezésre kerül.

Az együttes tagjai: Czutor Ignác, Molnár Gábor, Rácz Gergő – tenor, Wodala Barnabás (bariton), Németh Miklós (basszus)

740a5230-5fda-43a9-ae23-12b3ed65156f

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult egyetemistákból, amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években SZEGED OLDTIMERS néven. Először a csehszlovákiai Prerovban jártak, ahol "Európa Klasszis" díjat nyertek. A zsűri elnöke a világhírű klarinétos, Albert Nicholas volt. Ezután sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több, mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazz-fesztiválokon. Első nagylemezük 1978-ban jelent meg, majd ezt még öt követte. Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Ötletük és diplomáciájuk nyomán sikerült létrehozni 1998-tól a "Dóm Dixie Gála" című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, mely az ország legelőkelőbb és páratlan bemutatója ebben a műfajban.

Az együttes tagjai: Dr. Molnár Gyula (klarinét, szaxofon, ének), Kiszin Miklós (bőgő), Garay Márta (zongora), Kalocsai Géza (dob), Sallai László (trombita, harsona), Mucsi Árpád, Fajszi Csanád (harsona), Kréter Károly (bendzsó)

(20:00 Jég- és Rendezvénycsarnok (Budapest) - A Fool Moon és a Molnár Dixieland Band koncertje)