Sándor, Ede

A pódiumon: Fekete-Kovács Kornél és Babos Gyula

2007.12.12. 00:00

Programkereső

A zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész Fekete-Kovács Kornél számtalanszor bizonyította már, hogy a leginvenciózusabb magyar muzsikusok közé tartozik. A Modern Art Orchestra alapítójaként, kortárs nagyzenekari művek színpadra állítójaként is ismert zenész, kvintettje viszont a mainstream és a populáris jazz közötti arany középutat képviseli. December 13-án a Millenáris Teátrumban adnak koncertet, vendégük: Babos Gyula.
7dfc9cb7-c56e-435a-b1db-e7a980122835

Fekete-Kovács Kornél nem csak hangszeres szólistaként, de zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, annak 1998-2005-ig művészeti vezetője és szólistája. 2005-októberétől a Modern Art Orchestra vezetője. 2006 februárjában alakította saját kvintettjét Fekete-Kovács Kornél Quintet néven. Mindemellett számtalan zenei formáció állandó tagja vagy időszakos közreműködője.

Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a "Budapest Jazz Szvit" szerzője (amely az első Budapest Jazz Orchestrának íródott darab). A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálása mellett az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is bemutatásra került 2002 májusában. Második big band-re íródott egész estés darabja, "A Vándor", a Magyar Rádió felkérésére íródott. Bemutatására a EBU Jazz Orchestra előadásában, 2002 májusában, Budapesten került sor. A darabot a Budapest Jazz Orchestra rögzítette, David Liebman vendégszereplésével a BMC kiadásában HUMAN CIRCLE/The Wayfarer címmel látott napvilágot. Hangszerelője és szerzőtársa Zsoldos Béla: Üstdobverseny című darabjának. A "Dedications" című szvittjét 2005 márciusában mutatták be. "Karácsonyi Napló" című szerzeménye, a Modern Art Orchestra előadásában került bemutatásra, 2005 decemberében. Legújabb egész estés darabja, A Tölgy és a Méh, melyet a Modern Art Orchestra, Wallace Roney vendégszereplésével mutatott be 2006 szeptemberében, a Budapest Jazz Fesztiválon.

Díjak:1993-ban a Krakkóban a Jazz Juniors Competition jazzversenyen zenekarával megszerezte az első helyezést, egyéni teljesítményével pedig a legjobb trombitás díját is kiérdemelte. 2000-ben és 2004-ben, a "Magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért" az Artisjus Zenei Alapítvány díjával tüntették ki. 2002-ben "Az Év Zeneszerzője"-ként eMeRTon Díjat kapott. 2003-2005 között a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Szövetség big band szekciójának vezetője, illetve a Budapesti Big band Találkozók fesztivál kitalálója, és a rendezvény főszervezője 2001-2004-ig. 2005-től a Magyar Jazzművészek Társaságának tagja.

(2007. december 13. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - A Fekete-Kovács Kornél Quintet koncertje; Tagjai: Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Oláh Szabolcs (gitár), Hárs Viktor (bőgő), Oláh Kálmán (zongora), Dés András (ütőhangszerek); km.: Babos Gyula (gitár)