Zita, Mariann

"A játékosság a lételemem"

2007.12.13. 00:00

Programkereső

Roby Lakatos hegedűművész tavaly télen új zenekart alapított, idén megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, férjhez ment a lánya, és hamarosan a boltokban lesz első, nevével fémjelzett parfümje. Roby Lakatos jelenleg a Night of the Proms sztárművészeként járja az európai városokat. Beszélgetésünkre a belgiumi és a hollandiai koncertsorozat közti néhány napos szünetben találtunk időt.

Roby Lakatos (foto: Jos L. Knaepen)

FidelioSúgó: Felsorolni is sok, mi minden történt Önnel egyetlen év alatt. Mi volt a legmeghatározóbb ezek közül?

Roby Lakatos: Nagyon boldog vagyok, hogy a lányom családot alapított, hiszen lányos apa vagyok, és a végtelenségig féltem mindkét leányomat. Niki férjén is "rajtatartom a szemem", de ez nem feltűnő, hiszen a zenekarom bőgőséről van szó... Egyébként természetesen megtisztelő a tisztikereszt, annál is inkább, mivel nem élek Magyarországon több mint húsz éve, és ennek ellenére fi gyelnek rám otthon.

FS: Immár huszonkét éve minden esztendőben megrendezik Európa egyik - ha nem a legnagyobb - koncertsorozatát, a Night of the Proms-ot. Milyen érzés estéről estére tizenhétezer ember előtt játszani?

RL: Elképesztően jó hangulatúak ezek a koncertek, és valóban frenetikus élmény nekünk, muzsikusoknak is. Egy száznegyven tagú, kiváló zenészekből álló szimfonikus zenekar már önmagában is csoda, ezen kívül az, ahogyan rock-, pop-, soul- és klasszikus zene találkozik egy nagy, látványos, zenei show keretében, az egészen lenyűgöző. Magam egyébként is nagyon szeretek átjárni különböző műfajok között; a játékosság az egyik legfontosabb számomra a zenélésben.

FS: A hírek szerint hamarosan stúdióba vonul új zenekarával, hogy elkészítsék bemutatkozó albumukat. Legutóbbi, Klezmer Karma című lemezén egy fő zenei stílust bontott ki az Öntől megszokott jazz-cigányzene-klasszikus hatásokkal ötvözve. Hoz-e stílusváltást az új felállás?

RL: Nagyon szerettem a Klezmer Karmát, fantasztikus volt együtt dolgozni Rolla Jánossal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és persze Myriam Fuks klezmerénekesnővel, aki évtizedes jó barátom is. De amint véget ér a turné több mint negyven állomásos első része, szeretnék a saját lemezre koncentrálni, hiszen ez lesz az első az új zenekarommal. Alapjaiban maradok a korábban kialakult stílusnál, de meg kell, hogy mondjam, a húszas éveinek elején járó fi atal zenésztársaim energiája, lendülete még akár új utak felfedezésére is inspirálhat. Annyit elárulhatok, hogy biztosan lesz a lemezen egy Bartók-darab, és szeretnék argentin tangót is játszani.

FS: Az itthoni közönséget mikor örvendezteti meg legközelebb? Igen ritkán játszik Budapesten. Már tele van a jövő évi naptára is?

RL: A szervezés sosem könnyű, de mindig szívesen jövök, ha hívnak, októberben például nagy örömmel léptem fel a 100 Tagú Cigányzenekarral a Fővárosi Nagycirkuszbantartott koncerten. Még nem biztos, de elképzelhető, hogy áprilisban a Zeneakadémián adunk egy koncertet a zenekarommal. Jövőre ismét lesz ázsiai turné új állomásokkal: a megszokott Kína, Japán, Hong Kong, Tajvan és Korea mellett Szingapúrban is fellépünk. Emellett Ausztráliában és Olaszországban is lesz egy-egy koncertsorozatunk, majd az USA-ban és valószínűleg Dél-Amerikában is megfordulunk. Emellett a most december 22-ig tartó Night of the Proms jövő tavasszal Spanyolországban folytatódik.

FS: Van még ideje bármi másra a zenélésen kívül? Hogyan tud kikapcsolódni?

RL: Kikapcsolódásként nagyon sok zenét hallgatok. Talán furcsa, de feltölt. Szeretem ismerni a kortársaimat, a nálam fi atalabbakat főként. Ezen kívül szeretem járni a városokat, ahol éppen koncertezem. Igazi, cseppnyi impressziókat szerzek, és sokszor évekig emlékszem pillanatokra, amik megragadnak egy-egy céltalan, pihenős sétán. És van még valami. Évtizedek óta álmodoztam arról, hogy parfümöt tervezzek, és ez az álmom idén végre megvalósult. A Benelux államokban karácsonykor már a polcokon lesz két parfüm: a női illat édes, fűszeres, indiai jázminnal készült, a férfi változat is fűszeres, kicsit dohányillatú. Végtére is a nevemet viseli: Lakatos vagyok és cigányprímás, ehhez mindenképpen méltónak kellett lennie!