Zita, Mariann

Jazz Showcase – előttem az utódom

2007.12.23. 00:00

Programkereső

Váczi Dániel, Dés András, Fenyvesi Márton – Dresch, Babos, Szakcsi, Bolla. Mi köti össze ezeket a neveket? A megfejtés sokak számára valószínűleg nem az első három névből derül ki, de egyértelmű: természetesen a jazz.
6bff3748-f8ad-4e00-baf3-fed173b730fe

Drescht, Babost, Szakcsit és Bollát már senkinek sem kell bemutatni, mindannyian nemcsak a hazai, hanem a világ jazzéletének nagy egyéniségei, elismert művészei. Váczi Dániel, Dés András, Fenyvesi Márton talán még nem mindenki számára jelenti ugyanazt, de ez nem tart már sokáig: ha az utóbbi nevek a jelen nagy jazzmuzsikusai, akkor az előbbiek a jövőéi.

Hazánk rengeteg olyan fiatal művésszel büszkélkedhet, akiknek nem adatik meg a lehetőség, hogy megcsillogtassák tehetségüket, nagy nyilvánosság előtt adjanak ízelítőt képességeikből. A január 4. és 6. között megrendezésre kerülő tehetségkutatón a fent említett ifjú jazz-zenészek mellett számos további kevésbé ismert formáció mutatkozhat be.

Lesz köztük, aki közismert jazzmelódiákat öltöztet új köntösbe, és lesz, aki a jazz új vonalaival, irányzataival varázsolja el a közönséget. Lesz olyan, aki már több kiadott albummal is büszkélkedhet, és lesz, aki még „csak” eggyel. Lesz, aki már a hazai jazz utánpótlásának idősebb korosztályához tartozik, és lesz, aki még csak mindössze 15 esztendős. Lesz, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának végzős hallgatója, és lesz, aki autodidakta módon sajátította (sajátítja?) el a jazzjáték titkait. A "lesz"-eket még oldalakon át lehetne tovább sorolni ahhoz, hogy a január 4-5-6-án fellépő összes fiatal zenekart be lehessen mutatni. Egy azonban biztos: a most még kevésbé ismert nevek adják majd a következő évtized(ek) fő jazzvonalait, érdemes hát ott lenni a kezdeteknél.

(2008. január 4. 16:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Jazz-tehetségbörze
16:00 Korb Attila és a Hungarian Swing Company koncertje
17:00 A Váczi Dániel Trió koncertje
18:00 A Dés András Trió koncertje
19:00 Fenyvesi Márton – Borbély Miklós Quintet koncertje
20:00 A Dresch Mihály Quartet koncertje; tagjai: Dresch Mihály (szoprán- és tenorszaxofon, furulyák), Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (bőgő), Baló István (dob)

2008. január 5. 16:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Jazz-tehetségbörze
16:00 A Special Providence koncertje
17:00 A Transform Quintet koncertje
18:00 Az Oláh Szabolcs Quartet koncertje
19:00 A Smárton Trió koncertje
20:00 A Babos Project Special koncertje; tagjai: Babos Gyula (gitár), Veress Mónika (ének), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora, szintetizátor), Hárs Viktor (bőgő), Balogh László (dob)

2008. január 6. 16:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Jazz-tehetségbörze
16:00 A Harcsa Veronika Quartet koncertje
17:00 A Pecek Lakatos Trió koncertje
18:00 A Szolnoki Dóra Jazz Quintet koncertje
19:00 Az Oláh Dezső Quartet koncertje
20:00 Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és a Hungarian Gypsy Jazz koncertje; km.: Orbán György (bőgő), Lakatos Pecek András (dob), Rostás Mónika, Rostás Csaba (ének)