Márk

Pannon freskó a Magyar Kultúra Napján

2008.01.16. 00:00

Programkereső

Január 22-én a már javában tartó farsangi időszak hangulatát erősítve a Magyar Állami Népi Együttes tánckarneváljával minden korosztálynak felhőtlen szórakozást ígér.
83216837-5403-416a-bae5-e3f4975e2aec

A Sebő Ferenc zenéjére Mihályi Gábor által koreografált mű az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a születés, a beteljesülés, az elmúlás és a félelmetes haláltánc allegóriájaként a Tavasz, a Nyár, az Ősz és a Tél karakteres színeiben.

A karneváli keretjátékon belül mint egy ásatás freskótöredékeit illesztjük össze az évezredek örökölt formáit, kincseit, vagyis a történelmi múlt elevenedik meg, élő hagyományaink által inspirálva. Így például közismert dallamaink, táncaink különféle etnikai karaktereket felöltve mutatják európai összetartozásunkat. A látványos táncvízió hol sodró, hol lírai jelenetei felidézik az európai és benne a magyar kultúra világunkat formáló hatását. A kialakuló kép egyszerre új és ismerős, átélhető és megélhető.

Az elmúlt években sikeresen játszott produkciót 2007-ben átdolgozták az alkotók, és ebben a formában kerül színpadra a Magyar Kultúra Napján is.

(2008. január 22. - Hagyományok Háza (Budapest) 19:00 - Pannon freskó - a Magyar Állami Népi Együttes előadása)