Béla

Jövő héten a Fonóban…

2008.01.20. 00:00

Programkereső

... számos érdekes program várja az érdeklődőket. Íme, egy kis ízelítő a kínálatból.
aeaa70b4-4aca-44ac-b61f-d4bd3b7e1e89

Január 22-én este nyolctól Sinha Róbert és Vidák Róbert ad gitárkoncertet. A gitárduó tagjai évek óta együtt dolgoznak különböző produkciókban: a Nemzeti Táncszínházban a Lippai Andrea által rendezett Lorca-darabban szerepelnek rendszeresen, nemrég pedig Palya Beával adtak két közös koncertet. A programjuk flamenco számokból, népszerű spanyol művekből, valamint az előadók saját - flamenco-tangó-magyar népzenei fúzión alapuló - szerzeményeiből áll. Például "A csitári hegyek alatt" kezdetű népdal témájára Vidák Róbert írt egy flamenco bulerías-t, a "Megrakják a tüzet" kezdetű népdalra pedig Sinha Róbert szerzett egy tangót.

Január 23-án a Dűvő együttes játssza a talpalávalót. A DŰVŐ együttes (tagjai: Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Tóth Gergely, Terék József, Oláh Dezső) magyar népzenét játszik, elsősorban a hagyományokat őrző stílusban. 1981-től koncertezik önálló zenekarként. Az együttes Magyarországon több rangos fesztivál résztvevője volt, de eljutottak számos európai, észak- és dél-amerikai országba is. Táncegyüttesek kíséretében, koreográfiák zenéjének összeállításában, elkészítésében is partnerek: állandó kísérőzenekara a Jászság, a Nógrád és a Balassi Táncegyütteseknek. A zenekar tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a zenészutánpótlás nevelésére. A tagok vállalnak zenetanítást saját gyűjtéseikből, kotta és hangzó melléklet alapján hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő, tekerőlant, pásztorfurulya, duda, szaxofon, ütőgardon, kobza és klarinét hangszereken.

Január 26-án didgeridoo találkozó és virrasztás lesz. Ezen az estén az érdeklődők betekintést kaphatnak a didgeridoo különböző hangzásvilágába, valamint a játéktechnikák sokszínűségébe. A koncert után reggelig tartó virrasztás veszi kezdetét, ami az Aboriginal Tent Embassy, az ausztrál őslakosok érdekeit védő szervezet 36. születésnapjának tiszteletére rendeznek. Manapság a hangszer Ausztrálián kívül is egyre nagyobb teret hódít. Népszerűségének oka az új játéktechnikák megjelenése, melyekkel újszerű hangzással illeszkedik a modern zenei stílusokba. Fellépők: Szabó László - Liszt Ferenc díjas tubaművész; Mészáros Ádám - "A tört ritmusok kedvelője"; Zsarnai Gábor - meditatív hömpölygés és energikus ritmusok; Pongrácz Tibor - "Didgeridoo - ahogy bennem szól, amit nekem mond; Fehér Károly - Hangok - ritmusok - érzések...; Szendrey József - az improvizáció mélységeit keresi; Németh Szabolcs - a tradicionális játéktechnikákat követi; Marafkó Gábor - Marafkó Featuring PornóSheriff nevű formáció; Csirmaz Gábor - didge impro; Martin Balázs - a didgeridoo és a modern zene fúziója; Kerekes János - a didgeridoo régi és modern hangzásai közötti utat kutatja; Gudanjabro - didgeridoo duóban.