Zita, Mariann

Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

2008.01.25. 00:00

Programkereső

A 2002 óta tartó sorozat (8 koncert – 8 ország – egy nemzet) idén is folytatódik: január 27-én, délután négykor Felsőőrben (Oberwart), az Európai Iskolában rendezik meg a CD adományozással egybekötött, idén Kárpát-medencei Magyarok Zenéje címre átkeresztelt jótékonysági koncertsorozat ausztriai hangversenyét. Fellép a Bástya Citerazenekar (Felvidék) és a Magyar Tekerőzenekar.
92e0b2c9-21a4-4dec-889a-f66ab2537b5c

A Magyar Tekerőzenekar 1989 decemberében született a kiváló tekerősökből verbuválódott együttes, amely fúvósokkal és énekesekkel egészül ki; köztük Vujicsics, Téka, Cifra, Bokros, Galagonya, Dudazenekar és Makúz tagokkal. Céljuk a több évszázados múltra visszatekintő hagyományos magyar tekerőmuzsika felkutatása, megőrzése, továbbadása és népszerűsítése. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai. Fesztiválokon, táncházakban és előadásokon lépnek fel koncertprogramjaikkal, változó létszámmal. 1992-ben elnyerték a megtisztelő "Népművészet Ifjú Mestere" címet.

A Bástya Citerazenekar 1998 novemberében alakult Ácsteszéren. Két országot képviselnek, hiszen tagjaik is két országból érkeztek: Magyarországról és Szlovákiából. Fő feladatuknak a magyar népzene és maga a citera népszerűsítését tekintik. Céljuk továbbá, hogy a közönséggel megismertessék a citerában rejlő lehetőségeket, és megszerettessék azt az új stílusú citerazenét, melynek úttörői. Ez az új játékstílus a vonószenekari felállással analóg. Prím-, tenor- és bőgőciterát használnak, ami a hegedűnek, a brácsának, és a nagybőgőnek felel meg. Repertoárjukon az alábbi tájegységek népzenéi szerepelnek: Dunántúl, Szatmár, Kalotaszeg, Gömör, Csallóköz és Mátyusföld.

A felsőőri koncert védnökei: Gerhard Pongracz polgármester és Gúthy László református lelkész.