Emma

Hódítás a Zene Ünnepén

2008.01.31. 00:00

Programkereső

A 2008-as Zene Ünnepén már öt európai nagyvárosban (Brüsszel, Berlin, London, Párizs és Pozsony) léphetnek fel magyar zenekarok a kulturális intézetek segítségével.
f6316094-0b6a-4e39-9821-c3a6951001fb

Az idei a harmadik év, amikor a Párizsi Magyar Intézet szervezésében a Zene Ünnepén magyar zenekarok, a párizsi külső helyszínen, ezrek előtt bizonyíthatják tehetségüket. A PMI tavaly kiírt pályázatára 127 együttes jelentkezett. A sikeres programhoz idén csatlakoznak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is.

Az intézetek biztosítják a kiutazást és elszállásolást a zenészek és menedzsereik számára is, vállalják a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához.

A kiválasztott kb. 10 magyar zenekarnak május végén (25-26-án) kétnapos fesztivált szervez a Gödör Klub, hogy a hazai nagyközönség is láthassa-hallhassa, kik képviselik idén Magyarországot Európa nagyvárosaiban. Így a pályázók a külföldi fellépésen kívül egy budapesti koncertre is lehetőséget kapnak.

A francia fővárost egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton tavaly a már valódi profizmusra és hazai ismertségre szert tett Napra és Zuboly zenekarok, valamint az ifjú tehetségeket számláló, külön e pályázatra készült repertoárral jelentkező Live Act formáció képviselte hazánkat. Tavaly előtt Lakatos Róbert és a Rév, valami nt Mitsoura lépett fel a francia-magyar közönség előtt.