Konrád

Világsztárok a Millenárison

2008.02.03. 00:00

Programkereső

Michel Camilo azon kevesek közé tartozik, akiknek megadatott, hogy egyszerre virtuóz előadóművész és sokoldalú zeneszerző legyen. Akár jazzról, akár latin, komoly- vagy könnyűzenéről legyen szó, Camilo valamennyiben egyedülállót tud alkotni. Hogy mire képes, azt március 9-én a magyar közönségnek is bemutatja a Millenárison.
4a1d02da-21ea-4299-be47-4db2194977b4

Camilo 1954-ben született a Dominikai Köztásaságban. Kilenc évesen már konzervatóriumba járt, majd tizenhat éves korában a Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagja lett. 1979-ben New Yorkba költözött, ahol a patinás Julliard School-ban tanult, majd 1983-ban már a Montreáli Jazz Fesztiválon lépett fel, ahonnan egyenes út vezetett a nemzetközi jazzélet első vonalába.

Sokat játszott a latin jazz legnagyobbjaival (Tito Puente, Jaco Pastorius, Randy Brecker, Airto Moreira, Flora Purim), majd visszatért Dominikába, hogy a Nemzeti Szimfonikusok karmestereként Beethovent, Rimszkij-Korszakovot és Dvorákot vezényeljen. Ezután visszatért New Yorkba, ahol a jazzélet első vonalában sorra készítette lemezeit, többek között Joe Lovanóval. A világ legrangosabb fesztiváljain lépett fel, és nyerte el a legrangosabb díjait.

Mára a legendás Berklee School of Music professzora, Grammy-díjjal kitüntetett zenész, aki leggyakrabban triójával lép fel a Newport Jazz Festivaltól a világ valamennyi kimagasló fesztiváljáig, koncertterméig és jazzklubjáig Svájctól, Törökországon át Japánig, mint kiemelten elismert vendég.

Hozzánk Spirit of the Moment című legújabb lemezének bemutató turnéján érkezik triójával, amelyben Dafnis Prieto dobol és Charles Flores basszusgitározik. Jellemzően sokszínű legújabb anyagukban megtalálhatók a New Orleans-i és a karibi hatások, utalás Wayne Shorter Nefertiti-jére, kifinomult afro-kubai ritmusok, Bill Evans Nardis-ának és John Coltrane Giant Steps-nek legendás dallamai és harmóniái Michel Camilo tüzes, ugyanakkor líraian átszellemült újraértelmezésében, mellyel együttesével izgalmas és kellemes zenei utazásra invitálja a hallgatót.

(2008. március 9. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Michel Camilo (zongora) koncertje; km.: Dafnis Prieto (dob), Charles Flores (basszusgitár)