Béla

Mágikus mozdulatok gamelán zenére

2008.02.11. 00:00

Programkereső

Bali. Egy kicsinyke sziget az Indiai-óceánban, amelyen ma is még a zenével és a tánccal szimbiózisban élnek az emberek. Ahol a tánc a XXI. században is a templomi szertartások és a hivatalos ceremóniák elengedhetetlen része. Ahol rezgő, ezüst- és gyöngyház korongokkal kirakott fejdíszben, démoni mozdulatokkal lépdelnek az ősi dallamokra, a mágiát idéző ritmusokra.
dced6527-d8c0-4429-9c34-2b69af3c7205

Február 23-án Sebatu zenészei és táncosai mutatják be – először Magyarországon –, milyen hangszerek és milyen dallamok szóltak a gamelán kultúra sokezer éves története során, és hogy milyen mozdulatokkal keltették életre vágyaikat, érzelmeiket, sorsukat a szigetlakók. A Bali ősi ritmusai című, igazi kuriózumnak számító programról előzetesen is tájékozódhatnak az érdeklődők, ha meghallgatják a február 13-i Műhelybeszélgetést este fél hétkor, a Művészetek Palotája Előadótermében. Ide a belépés ingyenes.

(2008. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Bali ősi ritmusai - Gamelán zene és táncok autentikus előadásban; Ókori idők: Baris (szólótáncos); Wayan Lotring alkotói korszaka: Gambangan (hangszeres); Legong Keraton (4 táncosnő); Kebyar-korszak: Semara Giri (hangszeres); Kebyar Duduk (szólótáncos); Oleg Tambulilingan (1-1 táncos és táncosnő); Teruna Jaya (szólótáncosnő); Zenekari kíséretes táncok)