Csilla, Noémi

Újabb Grammy az ArtistShare-nél

2008.02.12. 00:00

Programkereső

Az 50. Grammy Gálán Herbie Hancock mellett Amy Winehouse volt a befutó, de Maria Schneider díjával az ArtistShare független zenekiadó is óriási eredményt ért el.

A február 10-i amerikai lemezipari ünnep, a Los Angeles-i Grammy-díj átadó a jazzrajongóknak kedvezett, hiszen az év albuma Herbie Hancock River: The Joni Letters című felvétele lett, aki emellett a kortárs jazz album kategóriájában is nyert, ezzel tizenkettedik elismerését gyűjtötte be. Az idei év legnagyobb győztese Amy Winehouse, aki pályáját jazzénekesnőként kezdte, életét pedig a 20. század legjobb jazzelőadóihoz hasonló botrányok övezik, mégis a populáris műfaj képviselője, így öt kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az énekes jazz kategóriában Patti Austin, latin jazzben Paquito D’Rivera, a jazz nagyegyüttesek közül Terence Blanchard formációja lett az első, Michael Brecker Pilgrimage című albuma után pedig újabb két poszthumusz elismerést kapott, az Anagram című szerzemény hangszeres szólójáért és a legjobb instrumentális jazz albumért. Angelique Kidjo a kortárs világzenei album, a Soweto Gospel Choir pedig a tradicionális világzenei album kategóriájában győzött.

2180b745-62cd-4fad-b4be-e93c073e69a9

A hangszeres kompozíciók kategóriájában a Sky Blue című lemezen hallható Cerulean Skies című szerzeményt ítélték a legjobbnak, Maria Schneider ezzel második Grammy-díját vihette haza. Az amerikai zeneszerző a nagyzenekari jazz mestere, együttesével 15 éve járja a világ legnevesebb színpadait, és elsőként szerződött az ArtistShare zenekiadóhoz.

Az ArtistShare rendkívüli kezdeményezés, hiszen a kiadó a művészeket a rajongókkal közvetlenül köti össze, bolti terjesztés nélkül finanszírozza projektjeit. A sikert jól mutatja, hogy 2003 óta olyan előadók gyűltek ide, mint Jim Hall, Chris Potter, Danilo Perez vagy Kenny Werner, bolti forgalom nélkül nyert Grammy-díjat tavaly Eddie Palmieri lemeze, tavalyelőtt Billy Childs szerzeménye, 2005-ben pedig szintén Maria Schneider. A tulajdonosok szerint, ahogy ma már nem jön házhoz a jeges, a CD boltok kora is el fog múlni. Ez nem jelenti a lemezkiadás megszűnését, inkább azt, hogy az internetes lehetőségektől nem megriadni kell, hanem azokat kihasználni, például úgy, hogy viszonteladói hálózat nélkül nagyobb részesedést adnak a művészeknek, akik így is eljuthatnak a Grammy-díjig.