Konrád

Új otthonra lelt a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke

2008.02.13. 00:00

Programkereső

Ünnepélyes évnyitóval és avatással kezdődött a második félév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei- és Jazz Tanszékén: a két szak új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolával egy épületben kezdheti meg a munkát. "Bár nagy látnok volt, Liszt Ferenc álmodni sem tudott volna erről a pillanatról." - fogalmazott köszöntőjében Batta András, a Zeneakadémia rektora.
c42089d8-d966-4921-86af-9ebbda7259f7

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem életének meghatározó eseménye zajlott 2008. február 5-én a IX. kerületi Köztelek utca 8-ban: ünnepélyes félévnyitót tartott a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke. A két szak a második félévet már új épületben, a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában kezdheti meg. A Jazz Tanszék – elődeit is beleértve – 43 éve működik, hosszú ideje – méltatlan körülmények között – az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A népzene pedig évtizedek óta a Zeneakadémia tantárgya, de az egyetemi szintű oktatás több helyszínen, mindössze fél éve, 2007 szeptemberében indult. A költözés helyszínének ötlete a Jazz Tanszék egyik oktatójától, Gőz László harsonaművésztől, a Budapest Music Center vezetőjétől ered, aki öt évig dolgozott a régóta várt esemény megvalósításán.

Az évnyitó szimbolikusnak szánt növendékkoncerttel kezdődött az Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében: Szabó Csobán Gergő bőgős először egy népzenei, majd egy jazz együttes tagjaként lépett fel. A házigazda Szentmáry Kálmán, a Zeneiskola igazgatója mellett, Batta András, a Zeneakadémia rektora is meleg szavakkal köszöntötte az örömteli esemény létrejöttét. A IX. kerületi Önkormányzat nevében Dr. Gegesy Ferenc polgármester köszöntő szavait – távolléte miatt – Gőz László tolmácsolta a közönségnek.

A Népzene Tanszék oktatói a Hagyományok Házában és a Zenetudományi Intézetben, továbbá az Egyetem Zenetudományi Tanszékén dolgoznak. A tanszék vezetője, Richter Pál zenetudós a rendezvényen beszámolt arról is, hogy a jazz- és a népzenészek között – akik a Sibelius Akadémián is egy épületben dolgoznak − példamutató az együttműködés. Binder Károly zongoraművész, a Jazz tanszék vezetője pedig egyenesen honfoglalásnak nevezte beköltözésüket, és szintén kiemelte a két tanszék közös munkájának és fellépéseinek fontosságát. László Attila gitárművész, a Jazz Tanszék big band-jének vezetője hozzátette: az új épületben az iskolai hangszerpark korszerűsítésére is sor kerül majd.