Béla

Dupla alapok

2008.02.14. 00:00

Programkereső

A Double Grounds a holland és a magyar improvizatív zene virtuózainak egyedülálló projektje, amelyet február 19-én mutatnak be az A38 Hajón. A "dupla alapok" a kétféle zenei hagyományra és a hangszerek párosítására utal: két szaxofon, két pozan, két dob és két nagybőgő.
c2f29784-ca76-45dc-ac52-ef30616aa185

A holland zenészek, Tobias Delius (szaxofon) és Wolter Wierbos (pozan), akik többek között a legendás Instant Composers Pool Orchestrával (ICP Orchestra) zenélnek együtt, az egyik legelismertebb magyar szaxofonistának, Grencsó Istvánnak és zenészeinek lesznek a vendégei. Tobias Delius az amszterdami improvizatív jazz egyik legmeghatározóbb figurája; az elismert kvartett, a Tobias Delius kvartett vezetője és különböző zenei projektek aktív tagja világszerte (az utóbbi időben Japánban és Koreában Yoriyuki Haradával, Tristan Honsingerrel, Henry Grimes-szal és Louis Moholóval zenél).

Wolter Wierbost a világ egyik legjobb pozanosának tekintik; számos zenekarral koncertezett már Európában, Kanadában, Amerikában és Ázsiában. Mostanában Misha Mengelberggel, Mats Gustafssonnal és Wilber de Joodéval játszik együtt. Wolter Wierbost több mint száz lemezen hallhatjuk zenélni. Mit várhatunk tehát a Double Grounds-tól? Jó adag jazzt, műfaji határátlépéseket, energiát, a kompozíció és az improvizáció állandó váltakozását és mindenekelőtt: szellemi párbeszédet.

(2008. február 19. 20:00 A38 hajó (Budapest) - Double Grounds; km.: Grencsó Bio Kollektív (tagjai: Grencsó István/fúvósok, Hans van Vliet/harsona, Benkő Róbert/bőgő, Jeszenszky György/dob), Tobias Delius (szaxofon, klarinét), Wolter Wierbos (trombita); LOW Holland-Flamand Kultfeszt)