Csilla, Noémi

A Kaurismäkik muzsikája

2008.02.25. 00:00

Programkereső

A Kaurismäki-fivérek minden kétséget kizáróan korunk legismertebb finn filmrendezői, akik költői és eredeti gondolataikkal a közép-európaiakat is elbűvölik. Egyikük autodidakta, másikuk filmakadémiát végzett, ám nézeteik és elképzeléseik azonossága biztos alapot teremt hasonló produkciók létrehozására. Ezek különös ismertető jele a képek és hangulatok összekapcsolása a zenével.
8c994eb9-878e-48e6-ab55-e8f0ce4431c4

Több mint negyed százada létezik közös vállalkozásuk Anssi Tikanmäkival, aki otthonosan mozog a rockos, folkos és jazzes körökben, remekelt számos színházi és filmzenével is. Legnagyobb sikert aratott koprodukciójuk Aki Kaurismäki 1999-es némafilmje, a Juha, amely a Művészetek Palotájában is látható lesz – Magyarországon először és egyetlen alkalommal, Anssi Tikanmäki zenekarának élő aláfestésével. "Kaurismäki muzsikája" március 1-jén, este fél nyolckor.

Egyedi alkalom kínálkozik arra, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerkedjenek egy valódi műhellyel, ahol a film alkotói fázisában születik a jelenetek kísérő zene is. A koncert előtt, délután 4-kor Aki Kaurismäkival beszélget Bakács Tibor Settenkedő filmről, zenéről és mindenek előtt a filmek rendezőjéről.

(2008. március 1. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Kaurismäki muzsikája" - az Anssi Tikanmäki Film Orchestra koncertje; tagjai: Sami Kuoppamäki (ütőhangszerek), Juuso Nordlund (basszusgitár), Eemil Tikanmäki (gitár, hegedű), Masa Orpana (szaxofon), Eljas Tikanmäki (billentyűs hangszerek), Anssi Tikanmäki (billentyűs hangszerek)