Valér

Yantra

2008.03.05. 00:00

Programkereső

Ezt a címet viseli Bittner Meenakshi Dóra táncművész legújabb estje, amelynek bemutatójára március 18-án, a Fonó Budai Zeneházban kerül sor.
ac9609ce-8dfc-4309-8271-49bb3e662989

A yantra szó jelentése: misztikus diagramma, a kozmosz törvényeit kifejező geometriai ábra, amely bonyolult formai alakzatot alkot. Ennek mentén kapcsolódik össze spiritualitás és művészet, melyet az est előadója képvisel.

A yantrák alapvető alakzatai a négyszög, a kör, a háromszög és a pont, melyek mind szerves összefüggésben vannak egymással. A négyszög a külső anyagi realitás, a föld, az ember által alakított valóság, míg a kör a szellemi dimenzió, a kozmosz és az örökkévalóság. A háromszög az energiák jele, a pont pedig a yantra közepe, kiinduló- és végpontja.

"A yantra ugyanabból az ősi civilizációból való műforma, mint Bartók és Kodály zenéje, ugyanannak a történetelőtti világnak jelentkezése, ugyanolyan sajátosan a mienk és ugyanakkor univerzálisan emberi." - írta Hamvas Béla.

Bittner Meenakshi Dóra India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniamnak magyarországi tanítványa. 1997 óta foglalkozik dél-indiai szólótánccal Bharatanatyam stílusban, 2000-től folytat tanulmányokat Dél-Indiában. 2007-ben a Magyarországon 10 éve nem látott, tradicionális karnatikus élőzenei kísérettel bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam előadás táncosaként is láthatta őt a magyar közönség.

(2008. március 18. 20:00 fonó Budai Zeneház (Budapest) - Yntra - Bittner Meenakshi Dóra (dél-indiai tánc) előadása)