Valér

Zenei bárka

2008.03.09. 00:00

Programkereső

Virtuóz roma világzene, egy nagyzenekari szimfonikus költemény, egy kis progresszív rock, és egy csipetnyi jazz. Ez várja az érdeklődőket március 16-án a Millenáris Teátrumban a Fugato Orchestra és az EtnoRom közös koncertjén.

A világ sok tájáról gyűjtött autentikus cigányzenéket ötvöző EtnoRom és az 50 fős szimfonikus zenekarrá kiegészülő art-rock együttes közös koncertjén egy különleges, új zenei világ születik. A hangversenyen először kerül bemutatásra a Fugato-t vezető Alpár Balázs Noé című szimfonikus költeménye is.

A Fugato Komoly-könnyűzenei Szimfonikus Zenekar 2000-ben alakult a Városmajori Gimnáziumban azzal a céllal, hogy komolyzenei értékeket közvetítsen a könnyűzenén keresztül, illetve hogy a kizárólag komolyzenében gondolkodók számára ablakot nyisson a progresszív könnyű műfajok és a jazz felé.

A kísérleti jelleggel alakult zenekar néhány év alatt kinőtte magát a gimnazista közegből. Az együttes jelenlegi tagjai ma már főképp zeneakadémisták, ill. képzett jazz-zenészek. Az évek során számos sikeres koncertet adtak Budapesten (pl. Petőfi Csarnok, Millenáris, Fővárosi Művelődési Ház, MOM Művelődési Központ), vidéken, és különböző fesztiválokon is.

732714d7-a8bc-4111-a0b6-ead5a7443deb

Repertoárjukat számos műfaj és stílus színesíti. A szerzemények között éppúgy találunk komolyabb, szimfonikus műveket, mint jazzes, rockos darabokat, középkori stílusgyakorlatokat vagy szintetizátoros fantáziákat.

2004 őszén került a boltokba a Zenekar első albuma a Periferic Records gondozásában Neander variációk címmel. A lemez komoly nemzetközi sikereket aratott. 2006-ban a Fugato lett a Budapest Fringe Fesztivál közönségdíjasa, valamint elnyerte a szakmai zsűri különdíját is.

(2008. március 16. 19:30 Millenáris Teátrum (Budapest) - A Fugato Orchestra és az EtnoRom koncertje; jegyár: 3500 Ft; (Budapesti Tavaszi Fesztivál 2008)