Pandora, Gabriella

Falusi hangulat a Tavaszi Fesztiválon

2008.03.11. 00:00

Programkereső

A Muzsikás Együttes március 15-i előadása az Olasz Intézetben a zene ünnepévé is avatja a jeles dátumot, hiszen koncertjeiken minden alkalommal perzselően intenzív kapcsolat alakul ki zenekar és közönség között, és a Muzsikás képes arra is, hogy az olykor sterilnek tűnő hangversenytermekben már-már haraphatóan jelenvalóvá váljék a friss falusi levegő.

Ha a magyar kultúrának, s azon belül is a Kárpát-medence népzenéinek van hatékony nagykövete a világban, az minden bizonnyal a Muzsikás együttes. A több mint három évtizede alapított, négytagú zenekar változatlan energiákkal és professzionalizmussal varázsolja a legjelentősebb koncerttermek színpadára a falusi zenészek hagyományos muzsikáját és előadásmódját. Bejárásuk van a világ szinte valamennyi jelentős hangversenytermébe a londoni Royal Festival Hall-tól az amszterdami Concertgebouw-n keresztül a New York-i Carnegie Hall-ig. Nyitottak a klasszikus zenei hagyomány felé is, többször dolgoztak együtt jelentős szimfonikus zenekarokkal, illetve klasszikus zenei előadókkal.

A 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából sem maradhattak tehát ki, s a négy hangszeres muzsikushoz ezúttal a moldvai születésű keramikus-iparművész, Petrás Mária énekesnő és Berecz András mesemondó csatlakozik. Ahogy ő nevezi magát: álomszövő, amit éjszaka álmodik, nappal mesévé hímezi. Úgy peregnek nyelve alatt az ízes szavak, mint nagyanyja keze alatt a rokka. Mesemondóként kapta 2005-ben az alternatív Kossuth-díjat. Műsoraiban általában a magyar népdalok és népmesék a főszereplők, amelyeket váltakozva, egyiket a másikkal pihentetve ad elő.

8f9a3193-b439-4311-b1d5-38682924943c

A Muzsikás Együttes nem véletlenül választotta ezt a két nagyszerű művészt vendégüknek. Hazánkban elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Nem véletlen, hogy számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség-díj.

(2008. március 15. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - "Esik eső, karikára..." - a Muzsikás Együttes koncertje; km.: Petrás Mária, Berecz András)