Luca, Ottilia

Jazz és világzene reneszánsz módra a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

2008.03.12. 00:00

Programkereső

Pécsett az idei Tavaszi Fesztivál több programjával kapcsolódik a 2008-as Reneszánsz Évhez. A produkciók érdekessége, hogy nem régi zenei koncerteken jelenítik meg a reneszánsz kultúrát, hanem napjaink korszerű zenei műfajaiba integrálva dolgozzák fel korabeli szerzők műveit.

Az első, a Reneszánsz évbe illeszkedő koncerten a korabeli komolyzene és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. Március 18-án a ZeneParkban a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble előadásában "A reneszánsztól a jazzig" címmel hallgathatjuk meg Orlando di Lasso művének, a Responsoria pro Triduo Sacro című szerzeménynek a jazz-feldolgozását.

A kísérlet nem újdonság, hiszen többen, többféleképp megpróbálták már korszerűsíteni, mintegy megszelídíteni az úgynevezett régi zenét. Az efféle modernizációkból gyakran hiányzó magától értetődőség különbözteti meg a Balázs Elemér Group hasonló próbálkozását az eddigiektől. Balázs Elemérék és a Voces4 nem tesznek erőszakot az eredeti darabon, hanem újragondolják azt: egymás mellé állítják a régit és az újat.

156623ae-21b7-49b2-83df-03be53feb98d

A reneszánsz kultúra a világzene izgalmas nyevlezetén is megelevenedik Kiss Ferenc produkciójában, aki nem kisebb neveket nyert meg maga mellé előadónak, mint Szvorák Kati, Bognár Szilvia, az Etnofon, a Vujicsics, a Zurgó és a Musica Historica tagjai. A Hunyadiak emlékére, "Királyok, szentek, vitézek" címmel összeállított koncert a magyarok históriájának dicsőséges korszakát idézi, a fennmaradt históriás énekek, legendák, mesék, adomák és más folklóralkotások feldolgozásával. Olyan folklórdarabok épülnek be Kiss Ferenc szerzeményébe, amelyek az ikonokká szentült Hunyadiak tetteit a népi szürrealizmus gyönyörű képeiben elevenítik fel. A március 20-án, a ZeneParkban hallható kétrészes mű méltó módon állít emléket történelmi hőseink hírnevének, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján.

(2008. március 18. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - A reneszánsztól a jazzig - a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble koncertje

2008. március 20. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - Kiss Ferenc: Királyok, szentek, vitézek - koncert a Hunyadiak emlékére; km.: Szvorák Katalin, Kiss Ferenc, Bognár Szilvia, Etnofon Zenei Társulás)