Lázár, Olimpia

Fanfare Savale kontra Folk Error

2008.03.13. 00:00

Programkereső

Márciusban ismét Magyarországra látogat a kelet-európai világzene egyik legkitűnőbb együttese, a vérpezsdítő balkáni ritmusokat vad fúvószenével és elképesztő tempóval ötvöző Fanfare Savale, akiknek a 17-i koncertjén a Folk Error hangolja majd be a közönséget.
15ed56f7-9e32-4c9a-8cae-e52e7c1d5cd9

A Fanfare Savale az utóbbi két évben - nem kis részben a Borat című filmben felhangzó számainak eredményeképp - világhírnévre tett szert. A zenekar egy kis kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A tizenkét tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal. Az együttes gyors tempói, elképesztő ritmikája emeli ki a temetéseken, lakodalmakon és egyéb társadalmi eseményeken Balkán-szerte elmaradhatatlan fúvószenekarok sorából. Az együttes többször lépett fel Magyarországon a Szigettől Kapolcson át a Mediawave-ig - mindenütt nagy sikerrel.

A Folk Error fiatal debreceni és nyíregyházi tagjai remek fúziós világzenét játszanak: jobbára klasszikus népdalmotívumok feldolgozásait. Folkdallamok keverednek ismerős groove-alapokkal, az eklektikus kavalkádot pedig a torzított gitár, a kaval jellegzetes hangja és Liska Vera szépséges éneke fogja össze.

(2008. március 17. 20:00 A38 hajó (Budapest) - A Fanfare Savale és a Folk Error koncertje; km.: Fanfare Savale (tagjai: Preda Ionel Bogdan/ének, dob, szaxofon, Orlenschi Gica/tuda, ének, Diaconescu Florin, Miron Vasile/tuba, Camtea Nicusor/trombita, dob, Trifan Mihai, Alecandru Vladut/trombita, Coman Viorel/klarinét, Trifan Monel, Stoica Minel, Dusu Ion/kürt, Preda Micu/szaxofon, dob, ének; Folk Error (tagjai: Szendrei Attila/dob, Kovács Balázs/basszusgitár, Palazsnik László/harmonika, billentyű, brácsa, Kaszap Attila/brácsa, kaval, Samu Zoltán/hegedű, Dezsőházi Tamás/hegedű, Liska Vera/ének, Nádas Péter/gitár)