Árpád

Mától mozikban az Életek éneke

2008.03.13. 00:00

Programkereső

Bereczki Csaba zenés mozifilmjével a 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjában találkozhatott első ízben a közönség. A film húsz szereplőjének a valós értelemben semmi közük nincs egymáshoz, de a zene által többek lesznek, mint az édes testvérek, és ezt a nem mindennapi kötődést a lehető legtermészetesebben élik meg.

A stáb négy évszakon keresztül követte a zenészek sorsát. A film dokumentum jellegű, de mégis több annál. A tartalmat valódi zene, valós szereplők, valódi történetek alkotják, de az elbeszélés dramatikus felépítése azt az érzést nyújtja a nézőnek, hogy álomszerű zenés balladát lát. A történet alatt a kamera természetes szereplővé, "hangszerré" válik a balladában. Nem tolakszik, nem emel ki, hanem a "zenekar" része. Az Életek éneke azt az érzetet kelti, hogy a film egy igazi családról szól, pedig ez a szó hagyományos értelmében nem igaz, hiszen a zenészek esetenként egymás nyelvét sem beszélik. A nézőnek megérzése azonban mégsem csal, hiszen a film egy különleges "családról" szól, amelynek "tagjait" összeköti a zene. A szereplők élete, lételeme a zene, ami a hagyományok továbbvitelén túl sok esetben magát az életet jelenti nekik.

A rendező szándéka szerint a "spirit", a lélek, a szellem világát, a megfoghatatlan, a földöntúli érzését szeretné a filmben láttatni, a zene és az ember összefonódását, egységét. Vannak ugyanis bizonyos régiók, országok, ahol nem maradt más az embereknek csak a saját múltjuk; és ez a múlt - mint ebből a meséből kiderül - többet ér, mint más helyek ultramodern jelene és vélt jövője. A múltat, a hely szellemét, lelkét pedig zenében fejezik ki ezek az emberek, a zenében szólal meg saját történetük, felmenőik története, sorsa, a megőrzött és élő múlt.

8fb6353e-c81b-434e-a1a7-e83cdc192c0d

"Némi támpontot adva ehhez a most kezdődő filmhez: Wim Wenders kubai "ismeretlen" zenészekről készített filmjét, a Buena Vista Social Clubot kell elképzelni. Akik azt a filmet látták, Kubát ismerték meg, néhány igaz ember története által, akik "véletlenül" zseniális zenészek is. A mi Kubánk Erdély. Ezt a világot még nem igazán ismeri az a másik, szerencsésebbnek mondott, vagy hitt "világ". Nekik és nekünk készül ez a film" - mondta Bereczki Csaba.