Szilárda

Palya Bea Psychéjén egyszerre sír és nevet majd a közönség

2008.03.19. 00:00

Programkereső

Április 9-én a Művészetek Palotájában is bemutatja Palya Bea Weöres Sándor Psyché című alkotása nyomán készült produkcióját. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
57df32eb-a0d9-4fe5-a76d-217241d6307e

Egy hajdani költőnő versei egy nagyon is mai előadóművésztől. Palya Bea korunk fiatal énekeseinek egyik legsokoldalúbbja. Zenéjében mindig is meghatározóak voltak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepő intimitású világ tárul elénk. Ezen kettősség jegyében turnézik Palya Bea most is országszerte a Költészet Napja alkalmából. 2008. április 9-én Budapesten, a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében is bemutatja legújabb produkcióját Weöres Sándor Psyché című művét. Pontosabban annak "palyabeás" zenés változatát.

A kortárs műben felismerhetően megjelennek a Psyché korára jellemző zenei dallamok, a szövegek ihlette és Weöreshez oly közel álló népzenei motívumok, illetve a zenészek által "hozott" jazzes, improvizatív elemek.

Az április 9-ei koncert – s persze a teljes turné – műsora kiegészül prózai részekkel, amelyeket Gálffi László színművész ad elő. A produkció dinamizmusát tehát a szöveg-zene váltakozása adja, hol rövidebbre, hol hosszabbra nyújtva a zenei blokkokat attól függően, hogy éppen hol tartunk Psyché életében, költői korszakában.

A koncerten a Lantos Zoltán hegedűművésszel kiegészített Palya Bea Quintet tagjai járulnak még hozzá a fantasztikus produkcióhoz. Palya Bea szerint "nagy falat" a Psyché, de a nézők sokat fognak nevetni és sírni.

Kérdésünk: Ki rendezte az ugyancsak Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült filmet? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A váalsz mezőbe csak a helyes válasz betűjelét írja!)

a) Bódy Gábor
b) Bereményi Géza
c) Xantus János

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre.