Etelka, Aletta

Volt kire ütniük

2008.03.25. 00:00

Programkereső

Mi kerül egy turnébuszba, ha egy átlagos jazz-zenekar ma koncertezni indul? A felállásnak megfelelően dobfelszerelés, nagybőgő vagy basszusgitár, szaxofon, trombita, elektromos zongora, gitár, esetleg harsona vagy más fúvós hangszerek. No de hová fér el egy vibrafon, marimba vagy hovatovább egy pár üstdob?

A marimba vélhetően afrikai eredetű, három vagy több oktáv hangterjedelemben megszólalni képes ütőhangszer, amelyen általában puha filcfejű verővel játszanak avatott kezek. Modern változatán két sor falapocska helyezkedik el a zongorabillentyűkhöz hasonlatos elrendezésben, ám ezek egy síkban állnak, s így akár kétszer két verővel is lehet rajtuk virtuóz módon játszani. A vibrafon (melyet az 1910-es évek közepén acélmarimba néven kezdtek alkalmazni Amerikában) kinézetre igen hasonló a marimbához, de rajta fémből készült lapok rezonálnak, melyekhez alulról rezonátorcsövek csatlakoznak, felső végükön kis, tengelyre erősített lamellákkal – ezek adják a hangszer jellegzetes, vibráló hangszínét. A lamellák forgását egy motor szabályozza. A vibrafonhoz jellemzően gumifejű verő jár.

Mindkét hangszer az 1930-as évek Amerikájában vált népszerűvé a jazzben. Sok vibrafonos a marimbát váltóhangszerként használta, így a különböző hangvételű darabokhoz a megfelelő instrumentumot alkalmazhatta. A száz éve született Red Norvo érdekes módon marimbán kezdett játszani, majd xilofonozni is megtanult, s csak később, az 1940-es évek közepén váltott vibrafonra, amikor Benny Goodman szextettjének tagja lett. Norvo nem használt vibratót, úgy kezelte a vibrafont, mint eredeti hangszerét, a xilofont. Munkássága mindhárom hangszeren kiemelkedőnek, sőt úttörő jelentőségűnek tekinthető a jazzben. Az 1909-ben született Lionel Hampton dobosként kezdte pályáját, ám szintén Goodman mellett, majd saját zenekarai élén a vibrafon egyik legvirtuózabb szólistájaként teljesedett ki karrierje. Az 1999-ben, 76 éves korában elhunyt Milt Jackson vibrafonosként minden babért learatott. Először Dizzy Gillespie és mások mellett, majd a legendás Modern Jazz Quartet tagjaként bizonyította, hogy vibrafontechnikája egyedülálló mind gyors, mind lassabb tempóban.

A leghíresebb vibrafonosok közt tartják még számon Bobby Hutchersont, Gary Burtont, Karl Bergert és Mike Mainierit, aki a synthivibe, a szintetizátorral ötvözött vibrafon megszerkesztője. Közöttük többen a marimbát is rendszeresen használták, illetve használják, Dave Samuels és David Friedman pedig inkább e hangszert részesíti előnyben.

14e1b20f-34a4-4870-9f08-e587f64db031

Amint a vibrafon és a marimba a swinget játszó nagyzenekarokban, majd az úgynevezett "third stream"-et, a jazz és a klasszikus zene nem túl hosszú életű házasságából születő műfajt képviselő formációkban is kedvelt lett, a timpani, avagy üstdob szinte csak ilyen keretek közt nyerhetett teret magának. De tény, hogy nyert. Már az 1920-as években felfedezték a különleges atmoszférát teremteni képes hangszert a jazz számára, 1921-ben a Scranton Sirens készített felvételeket üstdob bevonásával. A következő évtizedben Chick Webb és Duke Ellington is zenekari hangszer-összeállításába válogatta a timpanit, ám hangfelvételek csak ritkán őrizték meg ezeket a kísérleteket. 1926-ban a chicagói Vic Berton virtuóz szóló timpanijátéka szerencsére szalagra került, ahol kiderül, milyen lehetőségeket rejt magában ez a hangszer.

Itthon egyetlen olyan muzsikus működött és működik, aki klasszikus zenei tanulmányainak köszönhetően kiválóan kezeli a nagyhangszereket, köztük a timpanit, s azt a jazzben is megszólaltatja. A patinás zenészcsaládból származó Zsoldos Béla Üstdobversenye pár nélkül álló mű a honi jazztörténetben, amely a művész nemcsak ütőhangszeres, hanem zeneszerzői kvalitásait is bemutatja. A négy évtizede főként stúdiózenészként dolgozó Zsoldos vibrafonon és marimbán olyan elődök nyomdokaiban halad, mint Beamter Jenő ("Bubi"), Kruza Richárd, valamint partnere, a 2006-ban hazatelepült Vig Tommy.

(2008. április 7. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Fókuszban: Zsoldos Béla (vibrafon, marimba, ütőhangszerek), Vendégszólista: Vig Tommy (ütőhangszerek), Hétfő Esti Jazz a Cadillackel; km.: Nagy János (zongora), Papesch Péter (basszusgitár), Borlai Gergő (dob), Zsoldos Dániel (ütőhangszerek), Free Style Vonósnégyes)