Gusztáv

Dave Samuels a Take Five-ban

2008.03.26. 00:00

Programkereső

Különleges vendége lesz a Vasvári String Triónak szerda este a Take Five-ban: Dave Samuels vibrafonos tizenöt évig volt tagja a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb jazz-zenekarának, a Spyro Gyrának, manapság pedig a nem kevésbé sikeres Caribbean Jazz Project vezetője.
95bde6f0-772c-46c4-8611-99d0fac7a361

Dave Samuels a jazzmuzsikusok azon ritka csoportjába tartozik, akiknél a virtuozitás sosem öncélú technikai bravúrok sorozata, nála minden egyes hangnak értelme, szerepe, helye van. Mindezt zavarba ejtő lendülettel és kíméletlen technikai tudás birtokában teszi, ráadásul mindehhez kezenként 2-2 ütő áll rendelkezésére, miközben zongoristákat megszégyenítő tempóban szólózik. Nem véletlen, hogy a műfaj egyik legsikeresebb előadójává vált, egy Grammy-díj és három jelölés az utóbbi évek mérlege, de pályafutása során olyan sztárokkal játszott, mint Frank Zappa, Pat Metheny, Oscar Peterson, Chet Baker, Stan Getz vagy a Yellowjackets.

Vasvári Pálhoz fűződő barátsága miatt Samuels sűrűn visszatérő vendég a hazai koncertszínpadon: 1995-ben jelent meg első közös lemezük a Columbia kiadónál, azóta folyamatosan készítenek CD-ket. Együtt vezették "Twin Lines Project" nevű zenekart, melynek tagja Mike Stern, Alex Acuna, Russell Ferrante és Csepregi Gyula. A Vasvári String Trió (Vasvári Pál – basszusgitár, Birta Miklós – gitár, Frankie Lato – hegedű) zenéje egyfajta visszatérés a gyökerekhez és a természetes szépséghez: szakít a jazz eddigi hangzásával és egy régen hallott, romantikus világot hoz el mai hangszeres technikával.

(2008. március 26. 21:00 Take Five (Budapest) – Dave Samuels (USA) & Vasvári String Trio)