Ágnes

Elhunyt Israel „Cachao” López

2008.03.27. 00:00

Programkereső

A legendás kubai bőgős és zeneszerző 89 éves korában hunyt el Miamiban március 23-án. A latin zene egyik ikonjaként tisztelték, a salsa egyik úttörője volt, nem mellesleg tőle ered a mambó, de hatása a jazz, a funk és a soul műfajaira is kiterjedt.
89a467ca-f4a2-4c52-a2a6-8575e489bfe9

López zenész családba született, tizenkét évesen már a Havannai Filharmonikus Zenekarban bőgőzött, ahol később olyan karmesterekkel dolgozott, mint Karajan, vagy Stravinsky. Klasszikus zenei háttere mellett a latin tánczenébe is fiatalon beletanult, Orestes bátyjával több együttesben játszott közösen. Rengeteg dalt szereztek, amelyekben az afro-kubai ritmusokkal kísérleteztek, így a López fivérek révén született meg a ’30-as években a mambó.

Miután Fidel Castro hatalomra került, Cachao elhagyta Kubát, először Spanyolországba, majd az Egyesült Államokba költözött. New Yorkban olyan előadókkal zenélt közösen, mint Tito Puente, Eddie Palmieri vagy Celia Cruz, akikkel a latin ritmusok és a jazz közös területét járta be. A ’80-as években népszerűsége visszaesett, 1993-ban fedezték fel újra, amikor a kubai származású színész, Andy Garcia készített vele albumot és dokumentumfilmet. Grammy-díjak, további felvételek és koncertturnék sora következett, a zseniális bőgős élete végéig aktív zenész maradt.