Mátyás

Ősi tradíciók és naprakész elektronika

2008.05.05. 00:00

Programkereső

A nyolcvanas évek végén tűnt fel az a norvég énekesnő, aki előbb szülőföldjén, majd Norvégia-szerte, végül az egész világon megismertette a világzenei koncertek közönségével az érzelmes, a farkasokról, ismerős emberekről és a természetről szóló számi balladákat.

A jódlihoz hasonlító joik énekmód mellett azonban Mari Boine látásmódjába belefér a jazz és a rock, az ősi keresztény dallamok és az ősi számi ritmusok párosulása, de még az afrikai népzene befolyása is. A sarkkörön túli lappok különleges boszorkánykonyhájának varázsdallamai feledhetetlen mágikus koncertet ígérnek.

"Őket hallgatni olyan, mintha a Mississippi blues kezdetei elevenednének meg. Ők a létrehozók, ők állnak a kezdet kezdeténél" írta róluk a Financial Times. A szerző, aki zenéjüket időtlennek és modernnek tartja, meggyőződéssel vallja, hogy ők játsszák nemcsak a legjobb világzenét a világon, de a legjobb rock and rollt is. Az egykor líbiai katonai bázison létrejött együttest, a Tinariwent alkotó tuareg muzsikusok szinte a mai napig folytatják elszánt harcukat nyelvükért, kultúrájukért. A fegyvereket eldobva, muzikalitásukat latba vetve hódítanak. Az együttes egyszer csak akusztikusról elektronikus gitárra váltott, a berber népdalokat, a sivatagi gyökér-bluest, az észak-afrikai chaabit és rait feloldotta a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és Santana által inspirált blues-rockkal. Néhány év alatt az egész világ a különleges alkotóelemekből álló sivatagi bluest játszó Tinariwen lába előtt hevert – és hever még ma is.

06c8bcfa-eba8-41dc-9989-b3b933cd323d

(2008. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Mari Boine és a Tinariwen koncertje; km.: Mari Boine (tagjai: Mari Boine/ének, Svein Schultz/basszusgitár, Gunnar Augland/dob, Ole Jorn Myklebust/trombita, Juan Carlos Zamata Quispe/hegedű, furulya, charango, Georg Buljo/gitár), Tinariwen (tagjai: Ibrahim Ag Alhibib, Alhassane Ag Touhami, Abdallah Ag Alhousseyni, Abdallah Ag Lamida, Elaga Ag Hamid/ének, gitár, Said Ag Ayad/ének, ütőhangszerek, Eyadou Ag Leche/ének, basszusgitár)