Eleonóra

Újra Budapesten a Klezmatics

2008.05.14. 00:00

Programkereső

A Grammy-díjas Klezmatics együttes, a világ talán leghíresebb klezmerzenekara május 18-án este nyolckor újra nálunk zenél. A legendás együttes a Millenárison ünnepli Izrael Állam 60. születésnapját.
bf7b0093-865a-4737-83db-f1a1a3d206f7

A Klezmatics 1986-ban robbant ki a New York-i East Village-ből, újraélesztve az új század számára azt a zenét, amely a kelet-európai zsidó hagyományban és szellemiségben gyökerezik. Húszéves működésük alatt kilenc lemezt adtak ki vad, spirituális, provokatív, elmélkedő és extatikusan táncolható zenével, miközben olyan nagyságokkal működtek együtt, mint Arlo Guthrie, Itzhak Perlman, Chava Albertstein, Ehud Banay, Allen Ginsberg vagy Joshua Nelson, a kóser gospelénekes.

Alkotói munkásságukat számos színházi-, film-, tánc- és televíziós-projekttel tették gazdagabbá, többek között a Pulitzer-díjjal kitüntetett Tony Kushnerrel elkészítve a Dybbuk és az It’s An Undoing World darabokat, valamint a Pilobolus Dance Theatre együttessel a Davenen című előadást.

(2008. május 18. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – A Klezmatics (USA) koncertje; tagjai: Matt Darriau (kaval, klarinét, szasofon), Lisa Gutkin (hegedű, ének), Frank London (trombita, billentyűs hangszerek), Paul Morrissett (bőgő, cimbalom), Lorin Sklamberg (ének, harmonika, gitár, zongora)