Eleonóra

Új, tematikus táncház-programok a Fonóban

2008.05.20. 00:00

Programkereső

2008 szeptemberétől az Utolsó Óra gyűjtések időszakát idézve, de továbbgondolva, az akkor spontán szerveződő alkalmakat tudatosan, egész évre tervezett táncházi programmá alakítva ismét útjára indítják az Utolsó Óra táncházi programot.
c38099a7-9f33-4182-afb1-6409d1aed43e

A rendezvények célja, hogy a hagyományos táncos kultúra formáit a részvevők számára fontos tartalmakkal töltsék meg. A 2008/2009-es évben összesen öt tájegységet járnak körbe: Kalotaszeg, Mezőség, Sárköz - Dunamente, Szilágyság és Vajdaszenivány - Marosmente. A nyolc alkalmas sorozatok a tájegységek zenés és táncos kultúrája mellett az ott élő emberek, tájak, népszokások bemutatására is vállalkozik, és havonta egy alkalommal adatközlő zenészek muzsikálnak. A tánctanítás kezdő és haladó körben zajlik, majd tájegység szerinti és vegyes táncház következik. Mind a nyolc szerdát két tanító táncospár fogja végigkísérni, akik a legrangosabb tánccsoportok vezető táncosiból és táncpedagógusokból kerülnek ki, ahogy a legkiválóbbak közül valók zenekarok is.

Első sorozat szeptembertől októberig tart, és Kalotaszeg kerül középpontba. A tánctanárok Fitos Dezső és Kocsis Enikő lesznek a Szentendre Táncegyüttestől, zenél a Téka, valamint Szalonna és bandája valamint mérai és türei adatközlő zenészek.