Mátyás

Zene, tánc és egy fakír

2008.05.25. 00:00

Programkereső

A Dhoad több mint száz koncertet adott eddig világszerte, Ázsiától Európán át az Egyesült Államokig és Kanadáig, és május 28-án Magyarországra is ellátogatnak. A radzsasztáni dhoad-romákat világszerte a radzsasztáni kultúra nagyköveteiként tisztelik.
24c9ea59-4aae-424c-83b8-a04451b768d6

A Dhoad nyolc első osztályú művészből álló együttes, amelyet hat zenész, egy táncos és egy tűznyelő fakír alkotnak. A Dhoad elkötelezett abban, hogy a különböző radzsasztáni kasztok legjobb zenészeit összehozza. 2001 óta többek között olyan neves fesztiválokon léptek fel, mint a svájci Paleo, a belgiumi Sfinks, a budapesti Sziget, a franciaországi Nuit atypique Langon és a Bout du monde, a németországi Massala, a spanyolországi Actual, a hollandiai Gipsy, az amszterdami Roots, a szlovéniai Trnfest, az írországi International Junction, a brit Beverely, a torontói Small World, a montreáli Festival Monde Arabe, a londoni Sunfest, a római Festival Intermundial, a chicagói World Music Festival, a 2007-es olimpiai játékokok Görögországban, New Yorkban, Madison-ban, Memphis-ben.

A Dhoad-család ősei az észak-indiai radzsasztáni provinciában található vad és csodálatos Thar-sivatagból származnak, arról a vidékről, amely a maharadzsáknak az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző pazar palotáinak a megépítését sugallta. Ez a romák, a vándorzenészek és a trubadúrok földje, akik városról-városra utaztak, hogy uralkodókat és udvaroncaikat szórakoztassák.

Ez az ősi zene és szellemiség földje, megannyi kulturális hagyomány és szokás szülőhona, amelyeket hosszú évszázadakon keresztül adtak át egymásnak nemzedékek, költőik, zenészeik, táncosaik és fakírjaik által. A szellemi, művészeti és zenei hagyomány, amelyet örökségül kaptak, inspirálja számukra azt az életmódot, amelyben szerelmeiket, szeretetüket, szenvedésüket és halálukat egyaránt énekeikben mondják el.

A Dhoad valamennyi zenésze Radzsasztánból származik, ám annak különböző közösségeiből, vallási csoportjaiból (muzulmán és hindu) és művészeti kasztjaiból; magában foglalja a sapera és a kalbelia kasztot (fakírokat, táncosokat és kígyóbűvölőket), a langákat (költőket), a manganyarokat (trubadúrokat) és a zenészeket.

(2008. május 28. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A radzsasztáni dhoad romák koncertje; km.: Mitsoura Zenekar (tagjai: Mitsou/ének, Monori András/szaxofon, gadulka, kaval, bansuri, Moldvai Márk/computer, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, Szalai Péter/tabla, kalimba, ütőhangszerek, konnakol, Szabó Dániel/cimbalom); Night Colours)