Piroska

Karavan és Loyko – cigány-zene-parádé

2008.05.26. 00:00

Programkereső

Június 6-án két olyan együttes lép fel a Fesztivál Színházban, amelyek zsinórmértéket jelentenek a tradicionális cigány zene újkori interpretációjában.
db95f87b-e640-4318-ae88-ecf4297c8bdb

300 évvel ezelőtt egy csodálatos cigány hegedűvirtuóz járta Oroszországot. Lojko A Karaván familia autentikus népzenei feldolgozásokat játszik az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusaiból - hitelesen, de egyéni hangon. A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. Programjukban cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig.

Manapság – mikor is a nemzetközi népzenei revival mozgalom az orosz cigány zene rangját is helyre állította – a Loyko a világszerte legismertebb cigány zenekar. Az egyébként klasszikus képzettségű Szergej Erdenko által 1990-ben alapított együttesben fennállása során a legrangosabb orosz cigány zenészek fordultak meg. Így alakult ki a Loyko összetéveszthetetlen stílusa, amelyben a "romantikus orosz lélek" éppúgy tetten érhető, mint a hagyományos román, kelta és magyar zene, valamint a spanyol cigányok nem kevésbé tüzes muzsikája.

(2008. június 6. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Karavan Familia és a Loyko Zenekar koncertje; km.: Karavan Familia (tagjai: Nagy István/ének, szájbőgő, gitár, tambura, blues-harp, Farkas Ilona/ének, tánc, ifj. Nagy István/ének, gitár, cajon, kanna, kanál, szájbőgő, Nagy Nikolett/ének, tánc, gitár); Loyko zenekar (tagjai: Szergej Erdenko/hegedű, ének, Georgij Oszmolovszkij/hegedű, ének, Mihail Szavicsev/gitár, ének)