Antal, Antónia

Képzett társítások a Bárkában

2008.05.28. 00:00

Programkereső

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. 2008. május 30-án Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós (festőművészek) és Barcza Horváth József (nagybőgő) lesz Alföldi Róbert vendége.

A május 30-i esttel zárul a 2006 szeptemberében indult Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat második évadja, ezért erre az alkalomra olyan művészeket hívtunk meg, akikkel ezen két év során történt valami rendkívül esemény.

Május 30-án a nézők ismét találkozhatnak a 2007 áprilisában már sikert aratott Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel. Dragomán György A fehér király című regénye ugyanis rendkívüli nemzetközi siker: a könyv 25 országban látott napvilágot az utóbbi hónapokban, vagy jelenik meg hamarosan. A fehér király olvasható már Nagy-Britanniában (ahol a jelentős napilapok mellett a rangos irodalmi hetilap, a Times Literary Supplement is írt róla), Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Hollandiában, Norvégiában (itt a nagy norvég könyvklub, a Cappelens Bokclub Nyliteratur sorozatának főkönyve volt), az Egyesült Államokban, de várható például Brazíliában és Portugáliában is, s készül a finn, spanyol, katalán, görög, török és héber fordítás.

Szabó T. Annától különleges könyv jelent meg az idén: a Költőpárok – Dichterpaare című sorozat harmadik, rendkívül szép kiadványa, amely Helwig Brunner és Szabó T. Anna német és magyar nyelvű, CD-vel kiegészített kötete. Az idei költészet napján, április 11-én pedig, amikor a Lufthansa különleges ajándékként magyar költők könyveivel és antológiákkal ajándékozta meg Budapestről induló utasait, a társaság Szabó T. Annát választotta, hogy a fiatal, József Attila-díjas költőnő képviselje személyesen a magyar költészetet, és segítsen az utasoknak a választásban.

d5f4d07f-65ab-4236-9a48-9797982ada48

Vojnich Erzsébet festőművész kapta meg 2007 szeptemberében az AEGON Művészeti Társdíjat a tavalyi AEGON Művészeti Díjjal elismert kitűnő költő, Rakovszky Zsuzsa javaslatára, az idén tavasszal pedig nagy egyéni kiállítása volt – és keltett jelentős figyelmet a Hamilton Aulich Art Galériában. Egy évvel korábban Szüts Miklós egyéni kiállítását láthattuk ugyanott, a napokban pedig a Bartók 32 Galéria rendezett Szüts-tárlatot a legújabb képekből. 2008 szeptemberében pedig nagy, közös kiállításuk lesz a szegedi REÖK palotában, s erre az alkalomra közös album is készül munkáikról. Amikor 2006 októberében Szüts Miklós volt Závada Pállal a Képzett társítások – AEGON-est vendége, utána ezt írta Németh Gábor író, a Litera főszerkesztője: "Aztán megérkezik a képzett társ, Szüts Miklós, szerintem nagyjából minden moderátor álma, kedves, fanyar, könnyen anekdotázó…" Szüts Miklóst ismerve erre számíthatunk most is…

A beszélgetés közben láthatunk majd az esten képeket a kivetítőn, s minderre a kitűnő, klasszikus képzettségű nagybőgős, Barcza Horváth József reagál zenével. Barcza Horváth József 1974-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében tanult. 1995-től 1997-ig a Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagja volt, majd 1997-98-ban a Budapesti Fesztiválzenekarral dolgozott.

1995-ben Krakkóban a Jazz Juniors versenyen a "legjobb nagybőgős", 2002-ben a Magyar Rádió által szervezett jazzbőgő tehetségkutató versenyén már ő volt a zsűri alelnöke. Sokféle formációban játszott, például a Franciaországban élő Gadó Gáborral, a Németországban élő Tony Lakatossal, valamint Winand Gáborral, a Kaltenecker Trióval. Játszott olyan neves külföldi zenészekkel, mint Frank London, Erik Truffaz, Palle Mikkelborg – hármójukkal lemezt is készített. Ezek a lemezek: Off Course feat. Erik Truffaz - Tales From The Lighthouse (2002, BMC), Frank London with David Yengibarjan - Pandoukht (2003, BMC CD 087), Gábor Juhász with Palle Mikkelborg - 60/40 (2003, BMC CD 098)

(2008. május 30. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások - AEGON estek a Bárkában; házigazda: Alföldi Róbert; vendég: Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós (festőművész); km.: Barcza Horváth József (nagybőgő); sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)