Sándor, Ede

Fa ága rügyével - fesztivál Gödöllőn

2008.06.20. 00:00

Programkereső

Június 27-29. között negyedik alkalommal rendezik meg a "Fa ága rügyével" Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók, Népzenészek és Népi Mesterségek Őrzőinek Találkozóját Gödöllőn a Petőfi Sándor Művelődési Központban.
3ad59aa4-76ce-4482-bb2f-f7b30b0989b1

A gödöllői városi könyvtár először 1997-ben rendezett népmesemondó versenyt, melyre nem csak az országból, de a határon túli, magyar anyanyelvű területekről is érkeztek Gödöllőre a magyar népmese lelkes hívei. Együtt mutatkozott be "fa ága rügyével", azaz "a termetes fákként tisztelt nagyszülők, az ágakat megtestesítő édes szülék, a gyermekekben kipattant rügyek" (Győri Nagy Sándor).

Az eddigiekhez hasonlóan az idei találkozón is cél az értékek – a mesék, zenei dallamok, népi kézműves termékek – bemutatása mellett az, hogy a határon túlról és Magyarországról érkező autentikus népi hagyományőrzők találkozhassanak a népművészeti szakma képviselőivel, átadhassák egymásnak saját területükön szerzett tudásukat. A három napos találkozó alatt a szabadtéri színpadokon folyamatosan zajlik a népmesemondók és népi hangszerek zenészeinek előadása, a "fa ága rügyével" szellemiségben, melynek jelentése az apáról-fiúra öröklődő hagyományok bemutatása, átörökítése és megőrzése. A rendezvény során a népi mesterségek őrzői standokon kirakodva mutatják be mesterségüket a közönségnek, lehetőség szerint bemutatva az eljárást és a terméket együtt. A harmadik napi szakmai beszélgetéseken a résztvevőknek lehetőségük nyílik, hogy a szakma jeles képviselőinek vezetésével a saját tájegységeiken felmerülő problémákat, lehetőségeket megvitassák, tapasztalataikat egymással megosszák. A tervek szerint a közreműködő előadók között szerepelnek a néprajztudomány, a nyelvészet és a hagyományőrzés területén munkálkodó elismert szakemberek.