Eszter, Eliza

Benyovszky játék

2008.07.14. 00:00

Programkereső

Idén különleges és egyedülálló produkciót zárja a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivált a szegedi Dóm téren. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen két jegyet a Benyovszky című előadásra!
fd589d47-9219-4783-b69e-d16eb0ac542e

A mű megírására még 2006-ban kérte fel a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Gróf Benyovszky Móric hihetetlenül izgalmas életútja megihlette a Ghymes együttes vezetőjét, Szarka Tamást és testvérével, Szarka Gyulával páratlan dallamvilágú zenét és nagyszerű dalszövegeket komponált, s ezt a zenekar élőben adja elő. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, aki a tőle megszokott módon fergeteges lendületű, látványos táncjátékot varázsol a Dóm térre, sok száz táncos segítségével.

Négy magyar tánccsoport lép színpadra az előadásban: a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a budapesti Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes. A nagyszabású nemzetközi produkcióba a világ különböző országaiból, Franciaországból, Lengyelországból, Oroszországból, de még Afrikából is érkeznek táncosok. A főszereplő Benyovszky gróf szerepét egy előadáson belül két művész, Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész játssza. Rátóti Zoltán elmondta, nagyon megörült, amikor megtudta, hogy hosszú évek után ismét együtt dolgozhat a kiváló koreográfussal, Zsuráfszky Zoltánnal. A színművész nem táncol a darabban, a táncos lépéseket meghagyja a "másik Benyovszkynak". A feladat nagyon különbözik a filmes és színházi munkáitól, hiszen a Dóm téren táncosokkal, zenekarral lép színre, egészen új szituációban, és az sem fordult még elő vele soha, hogy alteregót kap, illetve, hogy ő lesz valaki alteregója.

Kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Ghymes együttes?

(A választ számjegyekkel adja meg, és kérjük, azt ne foglalja mondatba! A helyes megfejtők közül öt szerencsés játékos két-két jegyet nyer a Benyovszky augusztus 10-i előadásra.)