Dezső

Benyovszky - nemzetközi zenés táncszínház a Ghymessel

2008.07.21. 00:00

Programkereső

A Benyovszky című előadásban a szegedi Dóm téren a világ különböző országaiból érkezett csoportok táncolnak a Ghymes együttes élő zenéjére. A címszerepben Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész látható.
3e2db430-5d89-4461-9f96-33495bfe3972

A mű megírására 2006-ban kérte fel a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Az előadás különlegessége, hogy a 25. születésnapját ünneplő Ghymes együttes élőben adja elő a zenekar alapítói, Szarka Tamás és Szarka Gyula által szerzett zenét.

A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, aki ezúttal a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál sok száz táncosával dolgozik. Négy magyar tánccsoport, a Szeged Táncegyüttes, a nyíregyházi Figurás Táncegyüttes, a budapesti Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes, lép színpadra az előadásban, melléjük azonban a világ különböző országaiból, Afrikából, Franciaországból, Lengyelországból és Oroszországból is érkeznek táncosok.

A főszereplő, a kalandos életű Benyovszky Móric gróf szerepét Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész alakítja. Rátóti Zoltán elmondta, nagyon megörült, amikor megtudta, hogy hosszú évek után ismét együtt dolgozhat a kiváló koreográfussal, Zsuráfszky Zoltánnal. A színművész nem táncol a darabban, a táncos lépéseket meghagyja a „másik Benyovszkynak”. A feladat nagyon különbözik a filmes és színházi munkáitól, hiszen a Dóm téren sok-sok táncossal, zenekarral lép színre, egészen új szituációban. Az sem fordult még elő vele soha, hogy alteregót kap, illetve, hogy ő lesz valaki alteregója.

(2008. augusztus 9., 10. 21:00 - Dóm tér (Szeged)
Szarka Tamás-Szarka Gyula-Zsuráfszky Zoltán: Benyovszky
Dalszöveg, zene, társrend.: Szarka Tamás; j.: Vincze Zsuzsanna; rend.-kor.: Zsuráfszky Zoltán; km.: Ghymes együttes, Rátóti Zoltán, Fitos Dezső, a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői)