Fülöp, Evelin

Orgona, kulcsfidula, ének és népi fúvós hangszerek – skandináv-magyar világzenei rangadó

2008.07.21. 00:00

Programkereső

Skandináv folklórral csábítja közönségét az október 15-én a Művészetek Palotájában vendégszereplő Gunnar Idestam svéd orgonaművész, a legendás Chartres-i verseny 1984-es győztese és Johan Hedin, a stockholmi Királyi Zeneakadémián végzett muzsikus, a nycklehárfa (kulcsfidula) avatott ismerője.
c4e2b29c-da0a-452e-bd5a-5101c1f36b12

Az európai nagybarokk idején született népi dallamokban, az akkor divatos táncokban ugyanúgy nyomon követhetők a kor francia, német olasz népzene motívumai, mint számos más nyugat-európai ország muzsikájában. A két előadóművész szívesen és jól improvizál, jártas a kortárs kompozíciók világában. Egy individuális stílussal rendelkező, virtuóz orgonista érkezik egy bravúros hangszerjátékossal, aki nemcsak előadóművészetével, de népének egyedi hangszerével, a középkortól ismert, a steier citera és a viola d’amore "kombinációjaként" definiálható nyckelhárfával is megismerteti a publikumot. Az estet a magyar zene nagymestereinek, Sebestyén Márta és Szokolay Dongó Balázs fellépése varázsolja igazi folklór-ünneppé.

(2008. október 15. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 19:30 - Orgona-folk – Gunnar Idenstam koncertje; km.: Johan Hedin (nyckelharpa), Sebestyén Márta (ének), Szokolay Dongó Balázs (népi fúvós hangszerek)