Konstantin

Lengyeleké a győzelem

2008.07.29. 00:00

Programkereső

A lengyel Switch On Quintet nyerte az I. Kodolányi Nemzetközi Jazzversenyt. A második díjat két magyar együttes, a Mindsweeper és a Balázs Tamás Trió megosztva kapta, harmadik díjat nem osztottak ki.
41a53b1c-2cef-46a9-9700-a8d63438a6d3

Különdíjas lett a Tim Evans Quartet (Nagy-Britannia) és Three Peas in a Pod (Németország), egyéni különdíjat kapott a legjobb saját szerzeményért Csongrádi Gábor (Mindsweeper) és a legjobb hangszerelésért Balázs Tamás (Balázs Tamás Trio).

A Switch On Quintet jutalma ötezer euró, továbbá egy lemez, amelyet a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének stúdiójában készíthetnek el professzionális körülmények között. A Magyar Rádió fellépési lehetőséget kínált fel az első helyezettnek, így ősszel a Márványteremben ősztől a budapesti közönség is megismerkedhet a lengyel zenekarral.

A verseny nemzetközi zsűrijében olyan világhírű művészek ültek, mint a Grammy-díjra jelölt, ütőhangszeres-zeneszerző-hangszerelő John Hollenbeck (New York), aki saját formációi mellett a legendás Bob Brookmeyer big band-jének állandó dobosa, vagy a szintén amerikai, egyéni hangú Kyle Gregory, trombitaművész-zeneszerző, aki már több ízben játszott Magyarországon. A haza jazzt a zsűriben Borbély Mihály, Szabó Dániel, Gonda János és Szandai Mátyás képviselte a július 21. és 26. között rendezett versenyen.