Béla

Elhunyt Ronnie Drew, a Dubliners alapítója

2008.08.19. 00:00

Programkereső

Az ír népzene mesterének hosszú küzdelme a rákkal augusztus 16-án ért véget 73 éves korában. Sajátos énekhangjával és szerzeményeivel Drew egy olyan országban vált ikonná, ahol az élőzenei tradíció a városlakók számára is a mindennapok része.
f5df61e6-6cc1-4aa0-9eab-fc0c0a2858a4

Az élő népzene kiemelkedő példája Írország, a kocsmákban mindmáig bevett szokás, hogy a közönség zenél, azaz meghívás nélkül is bárki egy session részese lehet. Ennek megfelelően, egy rendszeresen együtt zenélő kocsmai társaságból alakult 1962-ben a Dubliners is, amely kezdetben a Ronnie Drew Group nevet kapta, majd James Joyce novelláskötetének címét vették át. Drew korábban dolgozott villanyszerelőként, porszívóügynökként, egy ideig pedig Spanyolországban tanított angolt, itt tanulta meg a flamenco gitározást is. Dublinba visszatérve a Gate Színházban lett énekes, eközben keveredett a tradicionális zene világába, formációja egyre nagyobb színpadok rendszeres vendége lett. Az 1967-es Seven Drunken Nights című lemezzel a toplisták élére ugrottak, a pop és rockzenei formációkkal együtt ünnepelt csapat ekkor tett szert nemzetközi hírnévre. Saját szerzeményeikkel együtt olyan tradicionális dallamokat is eljuttattak a világ legtávolabbi pontjaira, mint az Irish Rover, vagy a Whiskey in the Jar.

Ronnie Drew kulcsszerepet játszott az ír zenei örökség gazdagításában, az ír zenészek újabb generációi is tanítójuknak tekintik. Néhány hónappal ezelőtt néhány rajongója, köztük Sinead O’Connor, a U2, a Corrs, a Chieftains, Ronan Keating, Bob Geldof és Shane MacGowan, a Pogues énekese, közösen tisztelgett egy kislemezzel Dublin ikonikus figurája előtt a The Ballad of Ronnie Drew című kislemezzel, melynek bevételét az Ír Rák Társaság javára ajánlották fel.