Konrád, Tivadar

Delta-blues a Duna partján

2008.08.25. 00:00

Programkereső

Augusztus 29-én a szentendrei X. Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál közönsége a Mississippi partján érezheti magát, hiszen a blues egyik legavatottabb előadója lép fel: Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers együttessel kilenctől játszik a Korzó Szabadszínpadán.
24c624b8-033d-4d98-a663-86066f0dc69c

A chicagói születésű Karen Carroll bluesdíva Robert Allen és Nate Griffin mesterektől tanult gitározni. Olyan nevekkel lépett fel, mint Lonnie Brooks, Albert King és a Freeman Bros. Természetesen édesanyja, a hazánkban és a szomszédos országokban rendszeresen turnézó Jeanne Carroll ”Bluesmama” is nagyban segítette pályáját, első professzionális megjelenése édesanyja zenekarával volt, de Katie Webster és Lurrie Bell közreműködésében is fellépett a nagyközönség előtt. A gyermekkorból megmaradt gospel mellett Karen az igazi fekete blueshang megtestesítője, a sajátos delta-vidéki stílusban, elementáris erővel, ugyanakkor cizelláltan és hitelesen közvetíti a műfajt.

Állandó turnézenekarát, a Mississippi Grave Diggerst Oláh Andor hívta életre, ő jól ismert, saját stílusában elővezetett szájharmonika szólóiban mutatja meg a mojo jelenlétét. A héttagú banda tradicionális hangzását Frankie Látó roma swing hegedűjátéka fűszerezi, de a többi muzsikus is lendületes játékkal veti bele magát blues mélységeibe, és az előadás csúcspontjaként a Mojo Workin’ lüktetésében egyenként mutatják be kvalitásaikat szóló zenészként is.

(2008. augusztus 29. 20:00 Korzó, Szabadszínpad (Szentendre) – Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers, X. Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál)