Emma

New Orleans újra veszélyben

2008.08.28. 00:00

Programkereső

Három éve, augusztus 29-én történt a jazz szülővárosának legsúlyosabb katasztrófája: a Katrina hurrikán és a nyomában érkező árvíz ezeregyszáz áldozatot követelt, teljes városrészek váltak lakhatatlanná, rengetegen hagyták el otthonukat, máig a félmilliós lakosság alig kétharmada tért vissza. A szomorú évforduló viszont újabb készültségben telik, ezúttal a Gustav trópusi vihar közeleg.
eda55526-5a71-42cf-9d3c-de1e2a99185a

Louisiana állam legnagyobb városában ismét a lakosság kitelepítésére készülnek, ugyanis az újonnan keletkezett vihar áradáshoz és földcsuszamláshoz vezetett Haitin és a Dominikai Köztársaságban, ahol már huszonketten vesztették életüket. Kuba keleti részén már közel 30 ezer embert kellett kitelepíteni, ráadásul az előrejelzések szerint a Gustav a Mexikói-öbölbe érve hurrikán erősségűvé válhat, ezért New Orleans lakossága jelenleg aggódva figyeli a friss jelentéseket, a város vezetősége pedig azon aggódik, vajon az újjáépített gátak kiállják-e a próbát.

A Katrina hurrikán több okból is kiemelkedett az elmúlt évek eseményeiből az Egyesült Államokban. Egyrészt a jazz, az „amerikai klasszikus zene” hazája a Mississippi partján sajátos kulturális keveredéseivel az ország egyik ikonja, a katasztrófa után pedig a zenei pezsgés jelentősen megcsappant. Másrészt a kormány reakciója mind a mentési munkálatokban, mind az újjáépítés során messze alulmúlta az elvárásokat, így a Katrina az éppen utolsó hónapjait töltő Bush-kormányzat egyik legjelentősebb hibájaként vonult be a köztudatba.