József, Bánk

Roby Lakatos-imitátornál az Arany Angyal

2008.09.01. 00:00

Programkereső

Az Edinburghi Fesztivál magyar vendégei sorra lenyűgözték a közönséget és a zsűrit. Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Lendvai József virtuóz játékával, Roby Lakatos pedig saját együttesével és utolérhetetlen előadásmódjával aratott sikereket.

A cigányzene egyik legnevesebb képviselője, Roby Lakatos augusztusban három koncert során csalta elő hegedűjéből a klasszikus-, a népzene és az jazz ötvözetét. Az elismerés nem maradt el, hiszen az összművészeti fesztivál legrangosabb díját, az Arany Angyalt ítélték oda számára. Mivel az átadón nem tudott jelen lenni, az edinburghi rendezvény egyik szervezője, Christopher Wynn vette át a nevében, és a művész tiszteletére hatalmas álbajuszban.

Roby Lakatos

Roby Lakatos hatévesen a Dankó Pista-emlékkoncerten, a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva, majd 18 évesen már Brüsszelben játszott, s azóta is ebben a városban él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani Robyt Yehudi Menuhin vagy Stéphane Grapelli. Menuhin pártfogásába vette az ifjú hegedűst, és szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette. Lakatos Roby olyan művészekkel játszott együtt, mint Vadim Repin, Randy Brecker, Giora Feidman, Herbie Hancock vagy Maxim Vengerov.

2c9cc21d-fd97-4c27-bb00-006eed390c6f

Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazzmuzsika stílusjegyeit hordozza. A hegedűvirtuóz az utóbbi években számos albumot készített (2005-ben a Fire Dance címűt): első lemezeit a Deutsche Grammophon adta ki, későbbi albumait az Universale-tag Avanti Classic jelentette meg. Zenekarával - amely a műfajnak köszönhetően szintén formabontó - járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. Roby Lakatos, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett hegedűművész, nemrég Mexikóban hasonló elismerésben részesült.