Konrád, Tivadar

"Dúdoltam én..."

2008.09.23. 00:00

Programkereső

Új sorozatot indított a Hagyományok Háza "Dúdoltam én..." címmel. A sorozat célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját a dalokon, az előadók történetein keresztül, egy-egy estébe tömörítve mutassa be. Az első vendég Kallós Zoltán lesz szeptember 26-án.
37fbdd1c-cf9c-4b27-8501-1f07aa2bd5ae

Kallós Zoltán a táncházmozgalom nagy öregje, Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal kitüntetett tudós, aki hosszú és eredményes életpályája során minden eszközt megragadott, hogy a népdalt visszavezesse a Kárpát-medencei magyar társadalom által kedvelt és mindennapos értékek közé. Válaszúti kúriája és kolozsvári lakása megkerülhetetlen támaszpontja lett az Erdély felfedezésére induló kutatóknak, zenészeknek, táncosoknak. Kiadványai, a Balladák könyvétől az általa felénekelt lemezekig a népdal szeretetéről és tökéletes ismeretéről tanúskodnak. Zoli bácsi énekes lemezei a Muzsikás együttessel felvett elsőtől kezdve ezért kerültek olyan hamar, és maradtak mindmáig az értékekre figyelők, az élményre fogékonyak figyelmének középpontjába. Vannak olyan énekek, amelyeket mindannyian dúdolunk, de csak kevesen tudják, hogy Zoli bácsinak köszönhetjük, aki nem csak felgyűjtötte, de saját hangján közre is adta őket. A "Fordulj, kedves lovam...", a "Válaszúti hegyet fújdogálja a szél...", a "Hallod-e te szelídecske..." és a többi közkedvelt, szebbnél-szebb népdal is elhangzik ezen az estén, ahol nem csak Kallós Zoltán vagy fiatal tanítványai fognak énekelni, de dúdolni fogjuk mi, a közönség is Kallós kedves dalait.

Közreműködik: Enyedi Ágnes, Hetényi Milán, Enyedi Tamás és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István "Szalonna" és Gombai Tamás vezetésével. A sorozat következő előadója november 28-án Fábián Éva lesz, 2009-ben pedig Berecz András és Sebő Ferenc dúdolja a dalokat.